Pengalaman pertama kali bersama merekaHari persekolahan dah seminggu berlalu. Buat orientasi for a week agak memenatkan walaupun habis sekolah pukul 10 pagi. Gemuruh jiwa aku nak menyambut dan melayan kanak-kanak riang ni. 


Macam biasa lah ada yang nakal, menangis dan yang paling senang ada yang excited nak ke sekolah. Seminggu berorientasi ni banyak aku nak kongsikan.


Bagi kanak-kanak yang menangis...memang kemahiran memujuk ni kena bagus. Bak kata pengetua aku, bila jaga budak-budak ni,kita usap pipi,usap rambut kita akn dapat bonus link. Sekarang tak nampak lagi, Di akhirat nanti baru tahu berapa banyak bonus link kita.huhu


Yang nakal pulak lagi la mencabar kesabaran. Nak pukul tak boleh, nak cubit nanti dia report kat parent. So sebagai cikgu, KESABARAN kena berada di tahap tertinggi. Cuma boleh marah guna mulut je la.


Ada jugak yang masih tak tahu nak pergi toilet so membuang lah mereka di tempat selain toilet. Pertama kali aku kena handle benda macam ni. Mula-mula memang tak sanggup tapi demi tanggungjawab, kena la buat (macam tak percaya je aku boleh buat benda alah ni)


Jadi cikgu tadika ni kena pandai menyanyi. Wo..bab menyanyi ni aku memang surrender. Tapi disebabkan memang wajib menyanyi, aku kena jugak menyanyi macam-macam lagu yang tak pernah aku dengar.


Johnny yes papa
Clap-clap your hand
Hop-hop jump
Colours
Days of the week
Months of the year


Tapi sayang..gambar tak sempat nak ambil so tak boleh nak upload untuk di kongsikan. Masa tu memang tak sempat nak buat benda lain even nak bercakap dengan cikgu lain pun tak sempat.


Ada yang cakap profesion sebagai cikgu ni tak mencabar. tak mencabar????? cuba pergi jadi cikgu dulu baru cakap mencabar or tak. cikgu la pekerjaan yang paling mulia dan mencabar. Siapa yang bagi kita kenal ABC 123 kalau bukan bermula dari cikgu tadika? (huish..macam marah sangat je)


Dulu memang tak dinafikan aku tak suka betul jadi cikgu ni. Perkataan CIKGU pun aku tak mau dengar. Tapi akhirnya dengan izin Allah, aku jadi cikgu dengan rela hati. MORAL OF THE STORY, Jangan terlalu membenci sesuatu sebab 1 hari nanti kita pasti akan menyukainya.


Esok hari pertama bermulanya sesi pembelajaran. Lagi la gabra aku rasa. Nak menghadap anak-anak aku yang seramai 20 orang tu. Harap-harap mereka dapat lah ilmu yang aku bagi.


Tadika aku ni guna smart reader, cahayaku, jawi and ladybird. Benda-benda ni menyebabkan kanak-kanak cepat belajar dan mengenal numeral and alphabetical dengan cepat. Sebab itu la ramai ibubapa yang datang mendaftar kat tadika aku (bangga wo)*Insya Allah nanti akan aku upload gambar anak-anak aku yang comel-comel tu

2 comments:

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah