Lukis ketupat dengan cara paling mudah menggunakan MS Excel

mari menganyam
Memandangkan dah nak dekat raya, puasa pun tinggal beberapa hari je lagi, adalah baiknya kita anyam ketupat sama-sama. Nanti boleh la 'dimakan' bersama rendang atau susu tin. Suka cicah ketupat dengan susun tin sebab nikmatnya tak terhingga. 



Haih Terliur pulak.


Bahan-bahan yang kita perlukan semuanya dah tersedia dalam excel. Tak payah lukis. Tinggal insert je. Ok ni bahan-bahannya ;

1. Sekeping MS Excel sebagai tempat adunan

2. Sembilan buah Rounded Rectangle

3. Empat batang daun Chevron

4. Bahan pewarna;
  • Green
  • Light Green



Cara-caranya;
Kena buka excel ya.

Sembilan buah Rounded Rectangle

  1. Insert - Shapes - Rounded Rectangle
  2. Klik dekat bentuk tu dan sila tekan CTRL+C dan CTRL+V sampailah jadi sembilan buah bentuknya ya.
  3. Kemudian susunkan bentuk tadi sampai jadi macam dalam gambar.
  4. Lepas siap, klik CTRL+A - Right Click - Group
  5. Then, rotate bentuk tu (tempat rotate button hijau kecik yang dalam bulatan merah tu)






Empat batang daun Chevron

  1. Insert - Shapes - Chevron
  2. Drag bentuk tu untuk adjust sampai jadi macam dalam gambar
  3. Klik dekat bentuk tu dan sila tekan CTRL+C dan CTRL+V sampailah jadi empat bentuk macam dalam gambar.
  4. Rotate
  5. Susun bagi jadi dua yang bercantum
  6. Untuk daun bahagian bawah tu, kena rotate:
  • Drawing tools - Rotate - Pilih ikut suka nak rotate arah mana







Warna.

Lepas dah susun tu, silakan mewarna ye. Nak bagi jadi warna macam ketupat rentung pun boleh. :)

  1. Klik dekat bentuk yang dah pun group tadi
  2. Drawing tools - Shape Fill - Green (untuk empat bentuk ketupat petak tu dan daun chevron)
  3. Drawing tools - Shape Fill - Light Green (untuk lima bentuk yang belum diwarnakan tu)
  4. Pastikan Shape Outline tu NO OUTLINE. Baru cantik...



Cara save lukisan :
  1. Klik dekat lukisan yang dah siap - Right Click - Group
  2. CTRL+C (copy) dan buka MS Paint
  3. CTRL+V (paste) terus pada Paint tu
  4. Save as PNG


Dah siap pun ketupat kita. Cuba la tengok masa yang korang dah berjaya siapkan. Adakah sampai berjam-jam? Tepuk dada, jangan kuat sangat. Selamat berpuasa dan selamat menyambut hari lebaran.

29 comments:

  1. menarik!
    teringin nak buat segala doodle...
    tapi malang, macam tade bakat jer.. hoho

    jom lawat :
    http://mahabbahathirah.blogspot.com/2012/08/addicted-dengan-gambar-sendiri.html

    ReplyDelete
  2. Kawan Kimiaaaaa ! Kita berjaya lukissss ni ! Hahaha. Yerrrr sukaaaa nya rasa ! hahaha

    ReplyDelete
  3. haha,ni lagi susah dari buat yg real.Hihi :D

    http://xiexiepinky.blogspot.com/2012/08/i-am-masscomers-semester-1.html

    ReplyDelete
  4. hehhe ketupat ite pun dah jd.. thnx.. =D

    ReplyDelete
  5. dani, lama x singgah sini. hehe thanks utk sharing kat sini... =)

    ReplyDelete
  6. sdapnya ketupat cecah rendang..nyum2.. xsabau nk raye

    ReplyDelete
  7. yeayyyy , dh try n jadiiii! ;)
    tingkuuuuu :)

    ReplyDelete
  8. hah , 1 lagi kak dani , cemana nk save ? sb bila paste kt paint , still ada kotak yg excell kt belakang tuuu ?;)

    ReplyDelete
  9. aku taknak tutor lukis ketupat, nak tutor buat ketupat real punya. sila buat sekarang!! haha

    tp tutor tu sangat jelas. terbaik
    akhirnya ratu excel kembali menggegar :)

    ReplyDelete
  10. @cik atiera : boleh je buat. tak perlu bakat, tapi keinginan

    ReplyDelete
  11. @auny auzie : mana? mana? tunjuk la kat aku weh

    ReplyDelete
  12. @zafirah : ni kira hebat buat yang real la ni kan?kan? hehe

    ReplyDelete
  13. @yus artz : masterchef blogger

    ReplyDelete
  14. @lynn kamarul : hehe. tu la. dah lama tak nampak

    ReplyDelete
  15. @elyna mirsada : cicah rendang meh

    ReplyDelete
  16. @kawaii dysha : nanti pekena ketupat pulut hitam

    ReplyDelete
  17. @amal : yeay menjadi..

    eh2 macam mana ada kotak excel pulak dekat paint? print screen ke? kena klik dekat apa yang kita lukis dan paste je dekat paint. takkan ada kotak2 excel tu

    ReplyDelete
  18. @keri ikhwan : aku malas nak tunjuk kehebatan buat ketupat real. harap maklum. *flip tudung


    eh nanti ko ajar anak2 murid ko ye.

    ReplyDelete
  19. excel expert:) buat ketupat betul2 tahu tak?

    ReplyDelete
  20. @nazha anua mesti la tahu.hahahhahaha (apsal aku ketawa)

    ReplyDelete
  21. akak , nape saya takleh tekan group tuu ..emm :'(

    ReplyDelete
  22. akak , nape saya punya takleh click dkt group ? :'(

    ReplyDelete

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah