Cara lukis watak heroin disney guna MS Excel

Nak tahu lukis cara mudah? Teruskan scroll down ya. Sebelum tu maaf, disebabkan netbook aku ni kadang-kadang problem selepas 'D' and sebelum 'J' makanya tak dapat la nak taip sebab makin teruk keyboard ni. Tutorial berpandukan pic. sobs sobs. Sila buka MS Excel anda.


mak tiri jahat pun ada.



Ready made shapes



Steps for Cinderella :


Insert bentuk seperti di atas ya.
Nombor 2 dan 4 :  Oval.
Sama ja cuma adjust size bagi jadi bujur. Boleh buat untuk rambut, hands dan atas kain tu.

Nombor 5 : baju (top)
Nombor 6 : untuk leher.

Tangan tu nak pakai bentuk petak pun boleh tapi den ambil curve dan lukis sendiri.


Warna :
Drawing tools - shape fill (set warna pilihan) - shape outline (No Outline)


Lepas siap, group-kan bentuk-bentuk dengan cara :
klik CTRL+A (all), CTRL+C (copy) - buka Paint - CTRL+V (paste) dan save as PNG for a good quality.



Steps for Snow White:


Kalau malas nak repeat steps sama, just copy paste Cinderella yang dah di-group-kan tadi, lepas tu buang dan tambah apa patut.

Untuk ni cuma tambah riben (7 dan 3) lepas tu empat corak merah (8) dekat lengan. Macam hud tu korang insert  oval (2).
Nombor 5 untuk bahagian baju (top).


Warna :
Drawing tools - shape fill (set warna pilihan) - shape outline (No Outline)


Lepas siap, group-kan bentuk-bentuk dengan cara :
klik CTRL+A (all), CTRL+C (copy) - buka Paint - CTRL+V (paste) dan save as PNG for a good quality.



Steps for Sleeping Beauty:


Apply benda yang sama dan buang tambah apa patut. Untuk sleeping beauty ni kita kena tambah rambut, crown dan kain berjela.

a. Crown : guna bentuk nombor 7 dan 3
b. Rambut : guna bentuk 5 dan 2

Oval (nombor 2 atau 4 tu) : kain berjela. Adjust size jadi lebar


Warna :
Drawing tools - shape fill (set warna pilihan) - shape outline (No Outline)


Lepas siap, group-kan bentuk-bentuk dengan cara :
klik CTRL+A (all), CTRL+C (copy) - buka Paint - CTRL+V (paste) dan save as PNG for a good quality.




selamat mencuba!

35 comments:

  1. dah cuba..ya allah senang betul dani..dulu masa awak cerita dkt saya awak buat guna excel saya selalu kerut mikir.. sekarang dah tahu.. :)

    ReplyDelete
  2. Nice tutor...Tak tau lak boleh pakai excel..Kreatif2

    ReplyDelete
  3. pehh..talented sungguh kau ni..rajin pulak tu..kalau aku, 5 minggu pun belum tentu siam..hahaha

    ReplyDelete
  4. Fie berkenan yang baju color pink rambut oren kuning. Lawa. Hikhik. eh semalam tak sempat email. Sorry dani

    ReplyDelete
  5. kalau la onie rajinnnnnnnnnn,akan praktis benda comel ni :)

    ReplyDelete
  6. comel jer... step lebih kurang psd ^^

    ReplyDelete
  7. apa kata adinda nurdani lukis pula muka abg long yg sweet like honey ni plak...apa macam? okies dak buah fikiran terlarang abg long ni?
    hihihi...mesti gempaq nnt kan

    ReplyDelete
  8. @penulis v.s pelukis ehehe. guna ready made shapes ni mudah sikit kan

    ReplyDelete
  9. @Kelana Cinta sebab saya tak mahir photoshop.hehehe

    ReplyDelete
  10. @Encik H hahaha. eh cuba dulu. mungkin dalam 10 minit dah pakar

    ReplyDelete
  11. @onie minta onie rajin ari ni.eeeeheee

    ReplyDelete
  12. wahhh eksaited nye nak cuba! tengs dear!

    p/s: beselah, sy ni xkreatif. so bnde senang cenggini pon xtau buat..hoho

    ReplyDelete
  13. salam
    Menarik la. Tak tau pulak leh guna..thanks

    ReplyDelete
  14. Serius rajin dani ni..kagum lah! Good job ok..sangat membantu mereka yang sedang belajar mendoodle ni gune excel.terbaik!

    ReplyDelete
  15. Ini sangat comel. You're so talented..!!

    ReplyDelete
  16. @misz aisya bukan faktor kreatif ke tak awak, tapi faktor kerajinan dan nak cuba.hehe. takpe. slow2

    ReplyDelete
  17. @Azhafizah Md Nor bosan2 buat benda ni je fiza.haha. terima kasih :D

    ReplyDelete
  18. @Ili Naquiah alhamdulillah. tanpa izinNya, tak jadi :D

    ReplyDelete
  19. sangat membantu...sekarang saya dah pandai dah buat kartun2 tu..hihhi..suka sangat..follow my blog: sitriplelarge...
    heeee....

    ReplyDelete
  20. wahhh kreatifnye.. baru tahu bleh guna excel :)

    ReplyDelete
  21. sangat kreatif penggunaan shapes2 tu, kagum2 :)

    ReplyDelete

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah