Insert 12 ready made shapes


Sekarang ni aku macam kembali bergerak aktif sikit dengan lukisan guna excel. Sebelum ni asyik SAI je. Rasa bosan sikit ngadap benda sama. Nak bagi berkembang sikit skill. 


Okeh nak tanya ni, agak-agak apa benda la bentuk-bentuk atas tu kan? Korang rasa apa? Nombor 2 kepala alien? Nombor 7, pintu bilik air? Nombor 8 sinki? Teeettttttt. 0 markah.


Jawapannya ialah,




Muahahaha. Ni la jadinya kalau nak hilangkan stress. Dengan izin-Nya, terpikir pulak nak buat Shrek ikut gaya mudah dan cepat. Semuanya ready made shapes dalam Excel. So tak perlu susah fikir acane nak lukih ha. Tinggal insert je bentuk-bentuk apa patut, lepas tu pepandai la susun sampai jadi ghope (rupa) itu.

Bentuk 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9 dan 11 tu sama je. Oval. Cuma adjust size jadi bujur. Itu je.

Sama je teknik macam tutorial yang lain dalam blog aku ni. Tapi kalau nak bagi warna lebih cantik macam kata atas (cantik ke) korang cuma perlu,


klik pada bentuk - drawing tools - shape fill - gradient - dark variations (pilih contohnya linear down) dan teruslah jadi macam shrek dekat atas nuuuu.


Group:
Klik pada bentuk - Select all (CTRL+A) - CTRL+C
Buka MS Paint - CTRL+V
Save as PNG/ JPEG.


Selamat mencuba!

33 comments:

  1. abam shrekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk,kikikikiki...hawat shrek yg ni hensem plak,haha

    ReplyDelete
  2. Assalammualaikum dani..

    Singgah jenguk dani jap.. lama tak mai sini.. sihat dani? :)

    ReplyDelete
  3. wow!!very creative la...nanti bile free nak cuba lah!!hehehe

    ReplyDelete
  4. Hai orang kalau dah kreatif, memang kreatif jugak lah. huhu.

    ReplyDelete
  5. waaahh..menarik..
    slama tahu potoshop n sai je..
    guna excel?office excel?

    ReplyDelete
  6. oh begitu rupenya..memang shrek betul dah (:

    ReplyDelete
  7. nice! www.the-simpleme.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. Lama dh x lukis dlm excel. Makin kekok plak

    ReplyDelete
  9. @onie baru lepas buat pembedahan.wakakaka

    ReplyDelete
  10. @Tinta Lana tak berapa sihat tapi masih mampu buat kerja harian. selsema teruk. hehehehe. habis hidung mengelupas

    ReplyDelete
  11. @MiSz fiFiEyQa ha cuba tau! nanti kongsikan dengan saya.hehehe

    ReplyDelete
  12. @fifie keinginan tu penting fie. kalau ada, semua jadi dengan izin-Nya

    ReplyDelete
  13. coolnyer,saye pun dah try lukis gune excel ni,lebih kurang cam illustrator je tp tak mampu la buat sehebat gini :'D

    ReplyDelete
  14. pantas betei hang buat entri... koh koh koh

    ReplyDelete

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah