How to draw a crazy scientist in Microsoft Office Excel

Hari ni hari ke 15 Ramadhan dan alhamdulillah berpeluang untuk kongsi cara melukis saintis gila menggunakan Microsoft Office Excel sahaja. Mudah je bahan-bahannya. 


Nak ajar basic je tapi harus diingatkan tutorial kali ni terselit cabaran sikit jadi kena bersabar macam saya yang dengan tabahnya print screen dan susun ayat seperti di bawah.


Sila buka Ms Excel anda. Kalau tak buka acane kan?


Muka dan kepala



Bentuk :
Insert - Shapes - Flowchart : Delay

Warna :
Klik pada bentuk yang dah insert tadi - drawing tools - shapes fill - more fill color - standard - pilih warna light orange.

untuk Shape Outline pastikan semua bentuk, anda pilih No Outline.




Kalau nak lebih cerah atau gelap, boleh adjust guna arrow dekat Custom seperti di atas.




Telinga


Insert - Shapes - Oval.

Untuk tambah lagi satu oval, tak payah insert lagi. Cuma perlu klik dekat oval tu, tekan CTRL+C (copy) dan CTRL+V (paste) sahaja.

Susun dekat bahagian muka macam gambar di atas. Warnakan sama macam warna muka.




 Rambut


Insert - Shapes - Cloud.

Sama macam buat telinga tu, copy paste je. Warnakan apa-apa warna yang disukai.

Send to back bentuk yang tertindih kat atas dengan cara klik pada rambut tu - right click - send to back.




 Cermin mata


Insert- Shapes - Rounded Rectangle untuk kaca mata dan bingkai tengah warna hitam tu.

Insert - Shapes - Line untuk garisan putih bercahaya kat kaca mata. Copy paste dan susun sahaja.





Misai


Insert - Shapes - Flowchart : Punched Tape



Ikut langkah seperti di atas.

Klik dekat bentuk tu - Drawing tools - Format - Convert to Freeform



Teruskan ikut langkah seperti yang ditunjukkan.

Klik dekat bentuk tu - Drawing tools - Format - Edit Points




Edit point ni untuk jadikan bentuk dia ala-ala misai memandangkan takda ready made shape untuk misai makanya kita buat sendiri. Boleh je guna Moon tapi macam tak best. Terpulang nak guna bentuk apa janji ada rupa misai.

Halakan cursor kat area bulatan merah tu dan tarik (drag) macam langkah kat bawah.



Ha jelas tak?



Adjust sikit saiz misai yang dah edit tadi lebih kurang macam kat atas. Copy paste bentuk misai - rotate - susun dan rapatkan. Harap jelas ya.




Mulut dan gigi


Simple je yang ni. Cuma perlukan bentuk Flowchart : Delay untuk mulut dan Rounded Rectangle untuk gigi. Pastikan gigi tu atas mulut.

Pastikan jugak misai atas gigi dan mulut. Caranya, klik pada misai - right click - bring to front.






Lab coat


Kolar baju kita gunakan bentuk Chevron. Black tie tu boleh juga guna bentuk yang sama. Rotate or flip the selected object.

Rotate ada kat bahagian  drawing tools.

Oh untuk dagu tu sila gunakan bentuk Moon.



Atas ni untuk baju guna bentuk Flowchart : Delay yang telah ditarik bentuknya sampai jadi macam tu.

Perasan tak leher takda kat gambar sebelum ni? Senang je, drag bentuk kepala (flowchart : delay) tu ke bawah. 

Tak pun, boleh je letak bentuk oval or rectangle, pilih warna kulit dan 'tampal'. Apa yang penting, send to back at the selected object ya. Mana-mana pun boleh.




Jari


Jari ni guna banyak bentuk oval yang kita kena drag sampai jadi bujur je. Jangan insert banyak kali sebab kita tak nak buang masa. Copy paste je ye. Kuku guna Oval. Resize bentuk bagi jadi kecil dan susun.


Klik dekat salah satu jari - klik CTRL (hold) - dan klik semua bentuk jari, kuku tanpa lepaskan CTRL tadi. Bila dah klik semua jari dan kuku tu, lepaskan CTRL - right click - group. 


Jadi boleh la gerakkan bentuk jari ke mana-mana sahaja. Senang nak copy paste untuk tangan sebelah lagi.





 Flat bottomed flask - kelalang berdasar rata


Bentuk :
Oval , Rounded Rectangle dan Chord (cecair dan bubbles).

Untuk bentuk Chord ni kena pandai-pandai adjust la. Try and error. Kalau nak guna bentuk lain atau lukis sendiri guna Curve pun boleh. Ikut kreativiti.


Warna :
Nak jadikan cecair dan bubbles tu transparent senang je. Macam ni,
Klik pada bentuk cecair dan bubbles tu - drawing tools - Shapes fill - pilih warna yang disukai - gradient - more gradient -adjust transparency.





Duration : 34 minutes.

Dah siap! 34 minit je. Kalau tolak-tolak masa kita ke tandas, mengelamun dan lain-lain kejadian lagi, kemungkinan 20 minit dah boleh siap. 


Senang je kalau minat, ada kesungguhan dan kesabaran. MS Excel pun boleh hasilkan lukisan macam ni sama macam guna software lain. Jadi apa lagi, cuba-cubalah sementara tunggu berbuka puasa ya.




100% lukis guna MS Excel. 
Font tulis sendiri guna Paint Tool Sai. 
jangan tanya download kek mano font tu lai yo. den dah kabo an?



Harap dapat membantu anda.


Korang tak perasan ke hidung takda? dah tertutup dengan misai. ngaaaaa

59 comments:

  1. walawey, smart giler ! bukan saintis tu, tpi cri akk lukis. hak3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe. Lia cuba la ya. mesti lagi lawa daripada akak buat ni

      Delete
  2. wahh ! bestnyee ! (Y) thanks ye akak

    ReplyDelete
  3. Salam.

    Tak puas hati.

    Kenapa dani buat 30+ minit je,grrrr,hahaha.

    Lajunya dani buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. practice makes perfect Lana. mula2 dulu pun lambat baru dapat siap. lama2 nanti saya jamin, laju.haha

      Delete
    2. Dani..lawa la kaler header.. buleh tak..plish plishhh *_* nak kod warnanya?hehehe

      Dgn kod warna pda gmbr yg dani bagi tuk buat header.. warna baju ngan tudung ^_^

      Delete
    3. Lana, saya buat header guna excel je. sebelum ni ada photoshop senang nak tahu kod warna.sekarang takda. dalam SAI pun tak boleh tahu kod warna.huhu.

      Delete
  4. nak cuba laa balik guna excel.. rindu excel.. artwork dani membakat semangat .kaknor.. waaa kenapa tak bakar lemak yeh hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. kalau dapat bakar lemak, saya bakar lemak saya dulu kak Nor

      Delete
    2. mohon bahan typonya dulu baru balas komen. *prinsip

      Delete
  5. wowww =) nmpak mudah..boleh cuba bt ni..walaupn xpernah lgi bt pkai Microsoft Office Excel..kreatif je

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti cuba dan saya yakin hasilnya mesti lebih meletop

      Delete
  6. huyo! best ni.. ok, hari ini nak try jatuhkan sedikit ego untuk mencubanya nanti.. (memandangkan jap lagi pun nak bebuka XD)

    *gammm~baaateh! hurk! caiyok2!*

    ReplyDelete
  7. pergh.. hebat la. aku dh lupa kewujudan fungsi edit point tu. lama sngat x guna excel

    ReplyDelete
  8. coolnyeeee,takleh nak fikir sekreatif ni :D

    ReplyDelete
  9. wah..senangnye..leh try nt ...heeeee ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha senangnya. kena cuba baru tahu.hehehe

      Delete
  10. terer nyeeeeeeeeeeeeeeeeee kakak!

    ReplyDelete
  11. wahhh.. comel sgt.. nampak mcm senang je.. tp sbnrnya..... mmm bak kata dani.. kalau minat semua jadi..
    x de bakat mcm awak... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. bakat boleh diasah. mulakan dengan asas pun lama2 nanti akan ok :)

      Delete
  12. Kita mampu tengok je dani. Pahamnya idakk. hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala..kenapa..hehe. cuba la. mana tahu ok ke

      Delete
  13. kihkihkih..comel lah pokcik ni... nanti nak tiru lah !! heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat tau. lagi handsome lagi bagus.hehehehe

      Delete
  14. wahhhhhh jadilah!!!gigit jari tengok betapa kreatifnya sis dani ni he3...owh kak lea pun baru nak lukis kartun guna doodle untuk entry hari ni tentang drive-thru.lama tak guna excel bengong seketika..still tak reti nak lukis comel2 macam sis dani he3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh sebenarnya. ikut je steps tu, insyaAllah jadi yang penting try and error.hehe

      Delete
    2. owh nice header baru perasan ngeee.....

      Delete
  15. dani, nak tanya. all those doodle yg orang-orang order tu memang dani fully guna excel ke? dani xde tutorial untuk photoshop?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang orang order tu semua guna Paint Tool Sai. lukisan2 macam dalam entri ni je guna Excel.
      photoshop saya memang tak pandai guna

      Delete
  16. wow..cool habis >_< belum pernah try lagi buat doodle guna excel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh try. bentuk2 tu kita boleh buat macam2 lukisan

      Delete
  17. bertingkek2 latihan dani..heheheh...

    ReplyDelete
  18. xnmapak giler pon? nmpak cute je scientist ni. hehe easy tutorial.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah. tu la. sepatutnya buat roll eyes. gila tang kajiannya.hehe

      Delete
  19. Dulu belajar kat sini, cuma lukis muka sendiri ja. Pastu tertinggal. Malas punya pasal. Huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. la awat tak buat terus?hehe. nanti ada masa cuba ya

      Delete
  20. Replies
    1. ha buat tau. lepas tu kongsikan.hehe

      Delete
  21. selalu impress dengan hasil kerja dani.
    Awesome sangat!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih! sophie cuba jugak ya. mesti lebih cantik daripada ni

      Delete
  22. aku dah try lukis guna Excel... tak leh laa beb.. aku nie jenis tak menyabo.. koh koh koh

    ReplyDelete
  23. siyes, sy blom pnah try design artwork guna excel, huh...

    ReplyDelete
  24. Dah cuba guna xcel ni dani.. hahahaha.. kurang kesabaran lak..

    ReplyDelete

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah