Tutorial make your own doodle using microsoft excel 2007

Hari ni dengan agak segan silu nak ajar korang buat doodle guna excel. Aku memang tak ada tablet and paint SAI yang boleh buat doodle secantik Ain zulaikha dan lain-lain so excel lah yang aku boleh share kat korang. Harap suka ok.

Permintaan tutorial doodle diminta oleh cik nin a.k.a Elyana. Ha mari belajar deh. Ada sembilan langkah-langkah. Nak jugak print screen kan. hahahahahak.



Lets start the tutorial. Aku memang tak pandai ajar orang dan kalau tak berapa nak clear tu diharap bertanya la ye.

Step one:










Step two:











Step three: 











Step four:











Step five:


Nak guna bulan sabit pun boleh. Bentuk lebih kurang je.









Step six:


Tolong..tak nampak...gelap je.....









Step seven:












Step eight:


eh cantik ke? ngeh3










Step nine: LAST


Jangan lupa groupkan semua bentuk tu untuk copy paste ke paint. click je crtl+hold your click ke semua bentuk one by one.

















dan jadilah coco crunch!! eh silap. jadilah simple doodle!




Jadi la jugak kan? cer cuba cer cuba.

dan doodle tambahan. Ha boleh jugak jadi macam ni...baru buat tadi.


rekaan seratus peratus nurdani

102 comments:

  1. Woww.. tak sangka Excel boleh buat benda ni... Ketinggalan betul la WuMing nii...

    ReplyDelete
  2. @mama liza: terima kasih kak liza :D

    ReplyDelete
  3. @anis : haha.tomey ke..terima kasih :)

    ReplyDelete
  4. @wuming : hehe. jom cuba. sekarang dah tahu so boleh la try :)

    ReplyDelete
  5. hehehe.dani,sy dah siap buat yg lelaki.kehkeh.tapi xhensem bergaya.wakaka

    ReplyDelete
  6. @nin : meh kita satukan doodle ni.haha.nanti nak buat kenduri,kita tempah baju pengantin

    ReplyDelete
  7. kreatifnya!
    tak pernah terfikir kat excel tu boleh buat doodle.. hehe

    ReplyDelete
  8. @nani : terima kasih.hehe. cuba la buat dodol.eh doodle.hik

    ReplyDelete
  9. hahaha.tapi doodle sy xcantik mcm dani punya.hehe

    ReplyDelete
  10. @nin : uik..saya pun masih belajar ma

    ReplyDelete
  11. wahhh..hebatlah dani..sgt kreatif.. :)

    semester lepas tqah ada belajar guna google sketchup..utk satu subjek, kena reka dining sendiri..susah yaaa amat! hehe..kalaulah sy kreatif mcm dani..

    ReplyDelete
  12. @atiqah : eh tiqah amik kos ape eh? interior eh? wah..bestnya dapat buat design guna sketch up...nak tanya,rendering tu kena install dulu eh? saya guna sketch up version 7 kot.share sikit kat saya yang kurang ilmu design ni.hehe

    ReplyDelete
  13. hebat. xpnh tahu pn. hehe

    well done :)

    ReplyDelete
  14. thanks sharing the info. dah try buat and sweet sgt. tp mata sikit juling. ahaha,

    ReplyDelete
  15. wow..super kreatif lah ;D tengok step2 nya agak susah.

    ReplyDelete
  16. ehh guna excel pun blh buat doodle ekk?eee bk try la hehe

    ReplyDelete
  17. @encik ji : terima kasih :) so boleh la cuba

    ReplyDelete
  18. @I : most welcome :) haha.boleh adjust mata tu. share la kat saya k

    ReplyDelete
  19. @nanad : hehe. terima kasih :)
    kalau buat selalu insya Allah biasa nanti. kalau guna CURVE lagi susah. kat atas tu macam basic and lebih mudah

    ReplyDelete
  20. @suterak asih : cuba jangan tak cuba.hehe

    ReplyDelete
  21. dtg usha tutorial dani..
    nak try buat gak..hehe

    comel betol..

    ReplyDelete
  22. @wanie : buat,jangan tak buat.hehe. mana la tahu doodle wanie lebih gempak ke sebab ada bakat terpendam.nanti kongsikan la eh

    ReplyDelete
  23. Pandai ye Dani guna Excel.. Akak punya lappy excel 2007 tp xsangka rupanya mcm2 leh buat ;)

    ReplyDelete
  24. @mj : ha...sebab tu kena cuba kak.dulu saya saja2 je lukis guna shapes yang ada.tetiba jadi kartun secara tak sengaja,terus saya create cartoon.hehe

    ReplyDelete
  25. ellop dani... thanx sbb komen pasal welcome note tu.. hehehe.. nyway, found ur blog through anis aneesa blog... n i learn new thing yesterday.. thanx 4 da tutorial... hehehehe...

    ReplyDelete
  26. @ain syairah : hai2 :) which tutorials? owh yes! most welcome.hehe

    ReplyDelete
  27. this 1...(TUTORIAL MAKE YOUR OWN DOODLE USING MICROSOFT EXCEL 2007) :D

    ReplyDelete
  28. perghhh!!!! rumit gila lah!!!

    siyes beb.

    ReplyDelete
  29. @fishy : rumit ke?nak yang senang ada lagi satu tutorial. nama dia tutorial superb mudah doodle. taip je kat tempat search di atas ye :)

    ReplyDelete
  30. cana nk bwt tang mata 2..huuu..xreti..

    ReplyDelete
  31. @meersha : search RESIPI MATA kat bahagian cari tutorial di sidebar.ada cara mudah buat mata

    ReplyDelete
  32. gile ah gune excel pon boleh!! hebatt!!

    ReplyDelete
  33. @aeysa : alamak...gila eh?haha.terima kasih

    ReplyDelete
  34. comel giler....sejak ici tau pasal excel ni..trus rasa mnat..tp ici hnya boleh buat yg karton bese je..haha..

    ReplyDelete
  35. siyes gune excel je??hebat..nak try laaa..

    ReplyDelete
  36. @cimot : semua lukisan yang ada dalam blog ini adalah hasil excel.hehe

    try jangan tak try

    ReplyDelete
  37. manzarina.blogspot.com/2011/09/bila-aku-lukis-doodle.html


    tak cantik macam dani punyer :( ...wuwu

    ReplyDelete
  38. @manzarina : dah tengok tadi. nice job la zarina. ada kelainan :)

    ReplyDelete
  39. nk minta tlg awk~ tq tau :)

    http://fiqracake.blogspot.com/2011/08/nak-minta-jasa-baik-awak.html

    ReplyDelete
  40. cantiklah danie.. kalau kite buat, konpem tak jadi.. huhuhu

    ReplyDelete
  41. ngan tutorial excel dani ni laa akak dh leh berkarya semula... cewahh!!

    ReplyDelete
  42. waaaa..kiut giler..taktahu pulak pkai excel bley bt suma nih....nice!!

    ReplyDelete
  43. amazing!!! selama bergelar akauntan nie...yg Qaseh tau buat pengiraan dan kerja2 akaun jer jika guna excel...x sangka leh wat doodle jugak...

    ReplyDelete
  44. @nurul mazni : confirm jadi kalau usaha lebih.trust me :)

    @zarita : akak punya karya sangat mantap!

    @tasha : boleh cuba dulu :)

    @riffahmi & @qasehsuci : ha sekarang dah tahu kena la buat.hehe

    @saito : thanks :)

    ReplyDelete
  45. slm sggh owh sukalah doodle sis!kite ni kat ofce keja dah byk siap so apalagi.tadi google cari tutorial jumpa cara buat doodle guna excel.tapi cara sis lagi sempoi senang hehehe...

    dah tau cara buat doodle guna photoscape dan photoshop(susahhhh).lagi sng kot guna excel.tqvm 4 this ilmu ye hehehehe...

    ReplyDelete
  46. slm sis kite sempat publish n3 khas utk sis punya tutorial ni tau..sggh ye :)

    http://born2touchurheart.blogspot.com/2011/10/doodle-guna-excelbiar-betul.html

    ReplyDelete
  47. Wow... camtu rupanya...
    ternganga setengah jam akibat rasa takjub yg amat sangat... (tipu je..haha)
    ape2pun memang kreatif... nak try la

    ReplyDelete
  48. berpeluh2 ca try awak..hehe..best2... =)

    thanks ajar ye.. =)

    ReplyDelete
  49. wahhh....nak belajar jugak tapi...xade masa la skrg...busy buad persiapan kawin ng laporang industri...uhuhuu...

    ReplyDelete
  50. wah kreatif giler .nk wat gak nnt ^^

    ReplyDelete
  51. salam cik dani..

    sue dah try wat doodle mcm yg cik dani ajar..tq sudi share ilmu..

    meh la tgk..tapi tak la comel mcm cik dani punya..huhu

    Er..My First Doodle?? Biar Betul?

    ReplyDelete
  52. akak kenapa dia naik password ea? yg akak naik tak ? dn stu lagi sya tak tau password dia apa ? sory kalo soalan yg bodoh hiii :)

    ReplyDelete
  53. @ola i'm ogy :tak ada pun password. haha.tak bodoh pun soalan tu.saya sendiri tak tahu fasal tu sebab tak pernah2 minta password

    ReplyDelete
  54. nice lah..nak blajar lh pas ni..
    tak sangka excel dpt lukis2 cam ni..

    ReplyDelete
  55. @fiqasaleh : nanti tengok dekat menu tabs. banyak lagi teknik lukis

    ReplyDelete
  56. salam.Menarik. Saya pun guna cara vektor yang sama, tapi tak guna Excel, guna PowerPoint. :)

    ReplyDelete
  57. mcm mne nk wrnakan... ank tudung tu ? saya kurang faham

    ReplyDelete
  58. @nur irdina : klik di shape yang irdina buat,lepas tu klik drawing tools, shape fill

    anak tudung better guna MOON

    ReplyDelete
  59. Serius kagum!! Guna excel pun boleh, cantik pulak tu! ;)

    ReplyDelete
  60. xpernh th pon doodle leh buat guna excel.

    ReplyDelete
  61. hebat la awak nie..pandai dan kreatif guna excel untuk buat doodle...slma ni sy guna excel hanya untuk buat claim saja...hihi

    ReplyDelete
  62. Salam. Terima kasih banyak Dani sebab sudi ajar pada kami.. Tak sangka boleh lukis "doddle" guna Excel. Doodle tu bertambah cantik sebab sentuhan magik dari tangan Dani.. :)

    ReplyDelete
  63. tq sebab ajar. cantik :) btw yg gamba UAI tu guna excel ni jgk ke?

    ReplyDelete
  64. smart,, memang smart . . .
    thanks for the tutorial :)

    ReplyDelete
  65. salam awk..

    sebenarnya taktau nak lukis doodle, tapi bile tgk version Excel, mudah nampak, tp blom try lg...

    bleh jd ckgu nie... kan ckgu? keekkekeke

    ReplyDelete
  66. Dah buat..
    -> http://mizzsninie.blogspot.com/2012/04/doodle-pertamaku.html

    ReplyDelete
  67. wahhhhh! tak sangke gune excel pon boleh . sangat hebat lah kak !! *kagum ^_^

    ReplyDelete
  68. terjumpa blog ini. terima kasih kerana membantu. dpat jugak la saya try buat, tapi still tak pro pon. first try tau

    ReplyDelete
  69. salam. baru jumpa blog ni. thanks for the tutorial. saya dah cuba. nk tengok, boleh ke sini.... http://cikalyaa93.blogspot.com/2012/05/hasil-kerja-doodle-1.html

    hihi. :)

    ReplyDelete
  70. akak macam maner nak buat shawl dier ?

    ReplyDelete
  71. akak macam maner nak buat shawl ?

    ReplyDelete
  72. macam mana nak lukis muka orang yg cm akak buat tu...???
    macam akak copy muka shila amzah

    ReplyDelete
  73. As salam adik, boleh izinkan akak guna doodle adikni buat header tuk blog akak.. akak baru nak berjinak2 dalam blog ni..

    ReplyDelete
  74. @damiazara : hanya doodle dalam entri tutorial make your own doodle ni puan damia boleh gunakan doodle tu. takpe,saya ok :D

    ReplyDelete
  75. bestnya. kreatif betul. nak try jugak lah. boleh? btw, thanks for sharing this ;)

    ReplyDelete
  76. wah kreatip nye...cantik sgt doodle2 tu...nk try jgk la..thanks 4 tuto :)

    ReplyDelete
  77. giler cantik !!! nk test ... ^^ TQ

    ReplyDelete
  78. Comelnyaa..nampak mcm simple tp kalau buat mesti complicated kan klau baharu lgi..hehe

    ReplyDelete
  79. saya ade problem..maybe sbb tk reti sgt.

    pnh try buat.lepaas transfer dekat paint.. mcm mana nk bg de transparent..

    sbb lepas copy tu..de copy gn garis2 excel tu

    ke cara saya copy yg salah

    ReplyDelete
  80. kreatif nya awak! tak sangka guna excel pun boleh buat doodle ni :D

    ReplyDelete
  81. akak .. mcm mne nk copy paste ke paint ? adik dh buat crtl+hold tapi bile adik paste kt paint ,. doodle tu x ikut turutan

    ReplyDelete
  82. Salam perkenalan...berminat nak melukis doodle plus baru belajar nak berblog..nak tanya mcmana adik lukis shawl tu jd bunga2? and mcmana baju tu leh jd corak? Tq ajar

    ReplyDelete
  83. -MASH- : boleh2.hehe. sama2

    @miss yaty : sama2 :)

    @leyra ghani : save as png

    @butterfly : klik dekat shape yang you dah buat, lepas tu klik CTRL+A (all) , right click, group then klik CTRL+C (copy), open MS Paint dan paste (CTRL+V)

    ReplyDelete
  84. @ainatul afifah : kena klik salah satu shape yang adik dah buat lepas tu klik CTRL+A (all), right click - group. lepas tu klik CTRL+C (copy) dan paste dekat MS paint (CTRL+V)

    kalau tak jadi jugak, bagitahu ya

    ReplyDelete
  85. @fauzi : klik pada shape yang dah dibuat tu, klik dekat drawing tools - shape fill - picture dan pilih mana2 gambar yang kamu nak :)

    sama2 :)

    ReplyDelete
  86. terima kasih semua, sudi cuba lukis :)

    ReplyDelete
  87. kat baju tu ade corak?? mcm mne buat??? x jumpa p0n.... mne dapat???

    ReplyDelete
  88. memang cantik...tak pernah terfikir boleh melukis guna excel...selalu guna untuk data...thanks for sharing

    ReplyDelete

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah