Lukis spongebob guna excel pun boleh

ni ambil kat google sebagai rujukan
Suka spongebob? wuwu....ni kartun kegemaran aku. Muahaha. Dalam banyak-banyak kartun yang ada, aku paling suka Spongebob and El-tigre. Ok lupakan bab kegemaran ni, ni nak kabor kat semua,sesiapa yang suka sangat lukis kartun dan teringin nak lukis sendiri tapi tak tahu macam mana, ha boleh la guna excel yang dah tersedia dalam lappy, notebook, netbook masing-masing tu. Powerpoint dan Word pun boleh sebab tools sama beb.

Gambar kat atas seperti caption yang dah ditaip di situ, adalah untuk rujukan. Boleh insert dekat excel untuk korang tiru bentuk yang ada. Actually aku buat video tapi its unable to open. Urgh....*ketap gigi. So, print screen je la eh.







Langkah pertama of course lah melukis dulu.
 

Merah : Oval untuk mata,anak mata dan rongga span (badan spongebob le)
Biru : Curve untuk bentuk badan (sponge), tali leher, kolar baju, seluar, kasut, kaki, tangan, pipi dan bawah mulut tu.
Hijau : Freeform untuk gigi, baju dan kening. Sebenarnya boleh jugak guna rectangle.



Korang rujuk gambar asal. Untuk lukisan ni aku tak trace pun gambar asal. Aku betul-betul tiru bentuk. Asal jadi rupa sudeh.






Yeay! Mewarna!
 
Warna boleh pilih di more colours. Adjust la untuk ambil warna yang sesuai okies!








Dan jadilah poster hasil ciptaan sendiri!! Wuhuuu...!! Owh I feel like a kid la plak. Dush! Owh yeh, tangan spongebob tak kemas dan buruk. Aku malas dah nak lukis lagi sekali untuk tangan. Harap maklum. Tengoklah gambar asal atas sekali dengan hasil karya aku. Wu...memang yang asal lebih cantik dan kemas. Kan?kan?

Sila cuba sekarang dan lihat betapa senangnya nak buat kalau imaginasi dan kesungguhan digunakan pada tahap tertinggi. Heheh.

48 comments:

  1. pandaii..hmm lukis doremon lak..ngn nobita..hihi..ang ang ang..

    ReplyDelete
  2. saya di sini merequest tutor untuk kartun WONDER PETS.. :)
    sekian terima kasih

    ReplyDelete
  3. yelah...jadik...kalau dani lukis kete and gambar org pun bleh jadi...ini kan spongebob....opkos lagi jadi...zzzzzz

    ReplyDelete
  4. sonok main lukis-lukis kan..kalau jadi lagi puas hati..terbaeklah dani!

    ReplyDelete
  5. sonok main lukis-lukis kan..kalau jadi lagi puas hati..terbaeklah dani!

    ReplyDelete
  6. terbaik ! nak kena ajar anak buah ni, dia minat spongebob !

    ReplyDelete
  7. hehehhe..wanie pun nak jadi budak2 gak ni..sahut cabaran, jom buat poster kartun!! :)

    *tangan je lain sikit, yang lain sebijik..hihihi

    ReplyDelete
  8. @hafizzy : tatemo dae suki dorae monnnn

    ReplyDelete
  9. @keri : jika berkesempatan saya akan membuatnya. sekian sama2

    ReplyDelete
  10. @manzarina : alhamdulillah menjadi andai benar menjadi.ahaks

    ReplyDelete
  11. @peep : wah terima kasih peep :)

    ReplyDelete
  12. @nin : patrick dalam perintah berkurung

    ReplyDelete
  13. @mu syuk : terima kasih.dengan izin-Nya menjadi tu.hehe

    ReplyDelete
  14. @merahitujambu : hehe.takut jugak tak jadi tadi.alhamdulillah

    ReplyDelete
  15. @azhafizah : kalau stress,lukis antara benda boleh hilang semua tu

    ReplyDelete
  16. @mhafifizainal : ha ajar beliau.nanti dah pandai,bertambahlah anak didik.hehe

    ReplyDelete
  17. @wanie : jom2 :)

    tangan terpele'ot

    ReplyDelete
  18. haha. comel! fy pun suka juga spongebob! :P

    ReplyDelete
  19. wahhhh...kiutnya lah haiiii..
    bestnya tgn berseni ni..hehe..
    nk try gak la nnt.. :)

    ReplyDelete
  20. salam tuan blog, saya dah cuba buat doodle buat pertama kalinya..baca entri ni, memang terus cuba buat.

    Kalau ada kelapangan, jemput singgah ke blog.. banyak lagi nak kena improve dan belajar dari dani nih...thanks sebab tak lokek ilmu~

    wardahalisya.blogspot

    ReplyDelete
  21. dani law nak request tuk gambar kte leh tak? bape ea?

    ReplyDelete
  22. @norauliyya : harga daripada RM5 - RM15 bergantung kepada gambar

    ReplyDelete
  23. kreatif benor awak ni...mintak tutorial lukis angry birds leh??guna excel ni...

    ReplyDelete
  24. cantikkkk!td br je tgk spongebob!skeeee!

    ReplyDelete
  25. @aku budak geografi : semua tu daripada-Nya. alhamdulillah.insya Allah :)

    ReplyDelete
  26. @chia : hehe. comel kan spongebob

    ReplyDelete
  27. @caliph shuriken : alhamdulillah. Kurniaan-Nya

    ReplyDelete
  28. @norlida ramli : harus cuba di rumah bersama keluarga :D

    ReplyDelete
  29. @alisya : dah tengok dan dah komen.superb

    ReplyDelete
  30. cik nurdani..saya dah try buat....cuba tgk kat blog saya...
    bagi komen skit....hehehe

    http://u-then10.blogspot.com/2011/11/sketch-up-spongebob-guna-microsoft.html

    ReplyDelete
  31. Waaaa, nak buat jugak la nih, heheheh, semat2,

    ReplyDelete
  32. assalam.. nak tanya..save as ape ea.. sbb nak upload kat blog takley ler..

    ReplyDelete
  33. Fuhh! Memang kreatif Dani ni.. clap!clap!

    ReplyDelete
  34. Wahh.. memang unik sangat.. Huhu.. creative.. :D I like ~~ :)

    ReplyDelete
  35. memang gempakla, langsung xpernah terfikir sy boleh melukis dan mewarna di excel.. dulu sy gelakkan kawan edit gambar guna msoffice.. hurmm..

    kalau dah kreatif bagi software ape pun xde masalah.. ^_^

    ReplyDelete
  36. @HaNya AkU, diA daN bUsTop Uda save as jpe atau PN ji (maaf tak boleh taip huruf selepas 'F'. keyboard rosak)

    ReplyDelete
  37. @azstory hehehe. apa2 pun kita boleh buat untuk lukis janji kena fikir sikit teknik :D

    ReplyDelete
  38. i just discover ur blog after visiting shea rasol. i love it! so creative, gonna put it in my bloglist :)

    ReplyDelete

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah