Cara melukis donut

Assalamualaikum dan hai. Dekat formspring ramai yang minta macam-macam jenis tutorial. Ada jugak yang tanya soalan macam ni ya. ngahngahngah.


Sabar je la kan. hehe.


Ini soalan yang diajukan seseorang hari tu. Nak lukis donut. Terima kasih kerana bertanya. Hari ni ajar guna MS Excel, bukan SAI. Jadi, mari kita mulakan kelas buat donut.


Nampaknya aku memang ada kelapangan. heheh.

Sila open anda punya excel.


Insert - Shapes - Oval/Donut (basic shapes)





Jadi macam ni. Adjust size donut anda mengikut selera masing-masing.






Warna :
Klik pada bentuk tu - Drawing tools - Format - Shape Fill - More Fill Colors
Kalau nak dapat warna sama macam saya buat tu, taip je nombor untuk Red, Green dan Blue seperti dalam gambar. Nanti korang akan dapat warna macam tu.





Topping:
Copy paste bentuk oval tadi.
Warnakan ikut kesukaan






Disebabkan saya tak guna bentuk 'donut' yang dah sedia berlubang bahagian tengah tu, jadi korang kenalah buat macam saya ni.

Kena copy paste bentuk oval, adjust size bagi kecik sikit dan letak tengah-tengah.






Warnakan bentuk tadi sama macam warna roti donut (Seperti dalam gambar)






Lepas dah siap, ambil pulak bentuk 'Moon'.
Kegunaannya untuk bagi nampak real sikit.
Rotate-kan bentuk tu (macam dalam gambar)






Warnakan sama macam roti donut tapi gelap sikit untuk hasilkan macam bayang la.







Untuk bagi nampak lebih yummeh dan real sikit,
Insert - Shapes - Curve.
Lukis la bentuk macam mana pun.
Disarankan ikut lebih kurang macam apa saya dah buat tu. Hohoh.


Warna:
Klik pada bentuk yang baru dilukis tadi
Drawing tools - Format - Shape Fill (pilih warna yang sama macam topping warna pink tadi)

Lepas tu,
Drawing tools - Format - Shape Fill - More Fill Colours dan pilih warna yang lebih terang seperti contoh dibawah.







Hias :
Letak apa-apa bentuk yang disukai contohnya 'love' dalam shapes yang dah tersedia dalam excel.
Ikut kreativiti.







Macam-macam jenis hiasan yang boleh korang hasilkan hanya dengan menggunakan MS Excel.



Save as:
  • Lepas siap, tekan CTRL+A (all) - right click - group,
  • Tekan CTRL+C (copy),
  • Open MS Paint - tekan CTRL+V (paste),
  • Save as PNG format.




Selamat mencuba!!

52 comments:

  1. You such a talented person! Memang berbakat.. Kalau i, setakat lukis oval-oval je la.. hahaha

    ReplyDelete
  2. heheh.
    macam macam boleh buat dengan exel ni.
    wan masih tak reti guna exel.huhuh

    ReplyDelete
  3. yeayyy dah cuba dah. Besttt ! Tenkiu bagi tuto ;)

    ReplyDelete
  4. Waaahhh sedapnya :D *terliur .. ehh ada jugak ek soalan pepelik di ajukan kat akak XD hahaha .

    ReplyDelete
  5. sedang kagum.... Saya tak reti buat gambar guna excel :-)

    ReplyDelete
  6. XDD tergolek jap baca pertanyaan atas tu.. hihihi.

    tutorial donut paling best, faham dh. tq~ ^^

    ReplyDelete
  7. XDD tergolek jap baca pertanyaan atas tu.. hihihi.

    tutorial donut paling best, faham dh. tq~ ^^

    ReplyDelete
  8. Chomel la. Its a simple technique tp kalau tak kreatif mmg takkan terfikir. Followed ur blog. Kindly follow mine back. Tq ;)

    ReplyDelete
  9. Nie tengah boring, nak try lah. hehe

    ReplyDelete
  10. adeh..soalan pelik.tp menarik nk jawap..kalau selalu ty cmtu..rasa nk cepuk org tu..XD

    ReplyDelete
  11. power power...Excel aku guna buat kira kira jer... koh koh koh.. Dani boleh buat Donat..

    ReplyDelete
  12. @Nina Hamdan teknik mudah tu sesiapa saja boleh buat. trust me :)

    ReplyDelete
  13. yang penting imaginasi tu kan dani..click sana sini jadi dah 3D gitu..awesome!

    ReplyDelete
  14. @Azhafizah Md Nor betul. keinginan nak mencuba pun penting

    ReplyDelete
  15. @nurul atiqah mutaza .iqa : dalam PNG format

    ReplyDelete
  16. Wahhh nak kena try blajar ni,
    Tp kena bebtul ade mase.
    Yelaaa org yg xpandai n baru nk belajar ni kena ambek masa 2hari tok siap kan 1 donut kekeke

    #dani cmmnt kat blog Na,Dani sedih??
    Y??anythg hppnd? Nak share x??? Na bole jd pendengar yg baik :) *percaya la

    ReplyDelete
  17. fuiyoo..guna excel jer buleh lukis donut cantik2 ea..nak mintak tutorial jugak la kalau camni..:p

    ReplyDelete
  18. Tutorial ni bagus! Fy try buat mcm dani ajar tpi guna photoshop terus nama donut tu mcm real. Slama ni tak reti nak main color shading entah apapa smua tu.

    ReplyDelete
  19. @Jna marcello nanti cuba tau.hehe.
    sedih sebab...nanti dani contact Na

    ReplyDelete
  20. @Encik H tutorial mudah2 boleh la. jangan minta benda karut2 sudah.haha

    ReplyDelete
  21. @Fyfy Liew alhamdulillah. share dekat blog nanti eh.hehe

    ReplyDelete
  22. serius x reti lagi guna excell ni...

    ReplyDelete
  23. @cikgu ma : takpe. perlahan2 insya Allah boleh buat :D

    ReplyDelete
  24. kalau guna excel pun dah macam ni.. apetah lagi kalau guna Illustrator~ Salute! ;D baru follow instag awk. haha

    ReplyDelete
  25. Amazing !!!
    Ade tutorial telekung n pic baby x?

    ReplyDelete
  26. Kak dani, terima kasih. Dah cuba. Best ^_^

    ReplyDelete

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah