Jenis pelajar dalam uniform sekolah


Masa sekolah dulu pernah dapat pelajar paling kemas di sekolah. Wuhuu...macam tak percaya je masa tu. Sebelum tu memang aku jaga bagi kasut tak kotor, pakaian sekolah sentiasa kemas dan ikut peraturan berpakaian. Nak menang punya fasal. Tapi sekali tu je la menang.

Kalau diperhatikan cara berpakaian budak-budak sekolah sekarang ni, aku rasa lebih kurang je dengan zaman aku kot. Ada yang memang perfect, ada yang singkat kat tudung, kain dan baju jarang sampai boleh nampak bra. Duhh....meluat aku tengok budak sekolah perempuan pakai macam tu. Kalau hujan memang fashion show la.

Tengok macam kat sebelah ni. Tudung pendek, lengan dilipat, kain senteng (singkat). Memang budak jenis macam ni dikenali sebagai budak skinhead. Selalunya yang berpakaian macam ada masalah sosial tapi tak semua kot.....hoho.

Pernah ada budak laki handsome suruh aku pakai macam ni sebab nampak lagi cantik. Cam haram je.........ingatkan nak suruh labuhkan lagi tudung. Tak boleh buat laki weh...heh.






Kalau yang ni perfect. Tudung labuh menutup dada. Kain tak senteng. So pelajar macam ni la idaman guru-guru sekolah sebab kemas, sopan dan bersih. Suka sangat tengok pelajar perempuan macam ni sebab cute. Kat atas tu takut sikit nak tegur sebab nampak macam ganas. Heh.

Tapi kan...kalau ada yang pakai macam ni, ada la suara sumbang cakap, "luar je nampak baik, kat dalam entah-entah lebih daripada setan. "

Benda macam ni kita tak boleh nak tuduh-tuduh sebab tak nampak kan. Kalau nampak pun, nasihat la bagi jadi lebih baik. Jangan sebab yang bertudung tu buat jahat, semua wanita bertudung kau nak judge macam tu.

Aku tak pandai nak cakap, just bagitahu apa aku tahu.









Disebelah ni pun ok jugak walaupun tudungnya tidak selabuh di atas tapi masih menutup bahagian dada. Eh tetiba aku rasa macam pengkritik fashion plak. Hik hik.

Ok, kat sekolah dulu aku pakai macam ni.

Kemas pun kemas kan? Janji tak la pelik seperti di atas sekali tu. Nak pergi sekolah ni kena ikut peraturan. Pagi-pagi masa assembly mesti pengawas dengan cikgu check pakaian, stokin dan lain-lain.

Bila kena tindakan disiplin, mula la nak maki hamun cikgu la apa la. Tahun lepas aku singgah sekolah sebab nak lawat bekas guru kelas seni aku. Terkejut noks... budak-budak perempuan kebanyakkan kain singkat dan segala bala yang tak sedap mata memandang.











Pelajar lelaki ni kategori kemas. Handsome wo..kemas menjadi kemestian. Ada harapan nak dapat anugerah pelajar paling kemas+handsome. Wuuu....






















Yang ni lagilah kemas. Mesti ada yang panggil pak ustaz sebab bersongkok. Tak ramai yang pakai songkok.

Kalau budak laki, aku suka yang kemas. Baju masuk dalam, bertali leher dan bersongkok. Heheh. Rasa macam suci.........je.

Tapi yang ni kategori kotor, nampak macam kurang sopan punya budak. Baju tak masuk dalam, lengan lipat, kolar macam gangster, rambut pacak, side burn panjang gila. Kau ingat perempuan tergila-gila kat hang ke? Tali leher macam tu....adoi sakit mata. Ini sah2 kena tindakkan disiplin der!




p/s : Pakailah dengan kemas.

15 comments:

  1. msred masa sekolah macam yg no 2 tu tapi takde tudung...

    salam kenal yea...

    ReplyDelete
  2. huhu yg lelaki bwh skali ni golongan rebel.. kt skolah dlu memang x geng sgt ngn diorng ni..

    ReplyDelete
  3. @zuan : owh rebel...i see.

    saya tak suka yang macam tu. takut kena buli. bahasa kasar.hehe

    ReplyDelete
  4. Time sy skul dulu skul agama , so x jmpe sangat bebudak pki skinhead. hik3 btw suke tgk u lukis laa :)

    ReplyDelete
  5. tak suke laki yang ast tu.. sebab geli... pompan yang first pon tak suke.. rasa macam nak tampo je...

    ReplyDelete
  6. @mrs.zacks : owh sekolah agama..patutlah. bagus2.hehe. terima kasih. :)

    @isma : hahaha. bukan macam nak tampo tapi memang nak tampo.ringan je tangan

    ReplyDelete
  7. emmm...sy tkut skit kalau tengok yg stail ganas tuh...cmne g praktikal nih...huhuhuhuhu...

    ReplyDelete
  8. pengkritik bebas ni..hehehe..sy dulu pengawas..jadi kena la kemas.=)

    ReplyDelete
  9. aku tak sempat siapkan vlog sal budak skolah sekangni

    ReplyDelete
  10. haha. . if kat skolah ryn, ad lagii bnyak fesyen dari nie. .
    haha. . da name pown skolah harian :P

    ReplyDelete
  11. wah...semua comel2 la...

    ye la..takut je tengok budak sekolah sekarang nih...macam2 ada...hehe

    ReplyDelete
  12. Dani..Saya pakai macam baju kat bawah skali..Tapi rambut bukan macam tu la...Lipat lengan sebab panas.Tali leher tak pakai sebab sekolah saya takleh pakai tali leher...:D

    Rambut tu memang minat panjang..wakakaka

    ReplyDelete
  13. x peduli apa org cakap. saya suka yg bawah sekali tu. hehe..

    ReplyDelete
  14. haha mintak izin copy gmbr ye thanks

    ReplyDelete

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah