Proses penyiapan lukisan Keri

Hai evelebadi. Hawauyu? Ok abaikan ayat tu. Ini hari mau cerita sikit fasal proses nak siapkan lukisan untuk blogger ni namanya Keri Ikhwan. Aku memang hangin dengan beliau sebab kata-katanya selalu menyentap hati aku. Heheh. Beliau cakap aku kecik macam wonderpet. Pandai you bergurau. *sambil menjerit dalam selimut.

Di facebook dalam group WLA (We love arts) malam semalam aku offer free vector kalau ada yang menjawab dengan tepat soalan yang diajukan oleh aku iaitu, lebih kurang macam ni la, "Berikan jawapan tepat siapakah artis/blogger yang sama saiz fizikalnya dengan aku?" Jawapan sebenar ialah Mila Af dan Yuyu. Saiz fizikal je sama.

Macam-macam jawapan aku dapat. Lee Chong Wei (hahaha.adoiyai!), Wonder girls, Ben Ashaari (pun hado), Liyana Jasmay, J.LO (auww...) dan lain-lain. Dua orang je jawab dengan tepat tapi taklah tepat sangat iaitu Nora Danish dan Liyana Jasmay. Pemenangnya ialah Keri dan Ceq Mar.

Entri ni untuk lukisan keri dulu. Ceq mar bakal menyusul.


Melakar - tool : Curve, Oval dan Freeform.
First step mesti focus pada bahagian atas dulu iaitu wajah dan rambut.



Bahagian wajah paling complicated sikit sebab banyak item kena lakar guna curve. Lukisan ni pun banyak try and error sebab kadang-kadang tak berapa nak logik lakaran. Warna mestilah NO FILL sebab senang nak nampak garisan lain yang dah bertindih. Ha faham tak?







Bahagian baju konvo ni agak susah jugak terutama bahagian corak tu. Kena lukis bagi corak dia seakan-akan yang gambar original. Tool yang digunakan ialah Freeform dan Curve. Corakkan ikut imaginasi dan akal logik. Untuk bayang-bayang alunan kelepet baju konvo dan sijil tu guna Freeform.








Proses mewarna dan bagi tone - Cari warna dibahagian More Colours.
Line : No line


Nak mewarna mestilah kena pandai bagi tone warna untuk nampak macam real walaupun taklah real sangat kan? At least nampak realistiknya pada kartun tu. Cuba bandingkan gambar yang no fill dengan berwarna ni. Korang akan nampak alunan bayang-bayang baju tu warnanya gelap sedikit daripada warna baju konvo. Warna tak boleh kontra sangat nanti tak jadi bayangnya. Setakat ni faham?







Ini perbandingan gambar sebelum dan selepas.











Siap!


Jalan kerja nak lukis guna excel ni jadi complicated bila di bahagian melakar dan susun item bagi jadi logik je. Lepas setel tu terus senang kerja sebab tinggal nak mewarna je. Mula-mula pun aku buat pening jugak sebab aku bereksperimen dengan benda ni ambil masa so sekarang ni senang la kerja den. JADI, practice make perfect! Entri tamat.


p/s: teruskan lukisan ceq mar pulak

27 comments:

  1. wow!! hensem ehh Keri didoodlekan Dani... hehehe =)

    ReplyDelete
  2. cantik la... untung la pandai buat... =)

    ReplyDelete
  3. so creative.. x sangka bole lukis lawa2 guna excel ^^

    ReplyDelete
  4. tak berkelip aku tenung proses ni satu2... da naik berair da mata nih...
    memng respek hbisla... bnyak bnda nk kena susun tu...
    tp dah bnyk misteri terjwab dngn pndedahn gmbar ekslusif ni.. cewah, bajet gmbr artis je.. haha

    ReplyDelete
  5. perggghhh mantap nyaa.kagum lah dgn awk

    ReplyDelete
  6. Dani, akak bru perasan... Dani lukis line banyak2, pastu kaler.... Akak plak lukis line ckit, pastu kaler... lukis line sikit, pastu kaler....

    ReplyDelete
  7. aduhai daniiii... suka nya design2 awk... kreatif sungguh ;)

    ReplyDelete
  8. ohsem..untungnya keri.. men teka2 lg dani..

    ReplyDelete
  9. perghhhh terbaeklah!kite baru je belajar lukis guna excel pun dah berair mata letih dok klik sana klik sini.inikan yg very complicated macam sis buat ngeee ^^ maulah kite jadi kassim selamat hahaha!!!

    ReplyDelete
  10. @zar_ita : hehe.bangga le si keri tu kak

    ReplyDelete
  11. @gary : terima kasih.you pun boleh cuba ma :)

    ReplyDelete
  12. @scarlett : hehe.thanks dear.tengok2 lagi ye

    ReplyDelete
  13. @caliph : cuba tau di rumah.hehe.boleh berkarya

    ReplyDelete
  14. @merahitujambu : terima kasih.hee :) saya pun kagum dengan karya awak

    ReplyDelete
  15. @zar_ita : cara berbeza tapi hasil mantop kak

    ReplyDelete
  16. @fiqra : terima kasih.kurniaan-Nya

    ReplyDelete
  17. @dysha : tak tahu bila lagi nak berteka tekuk.haha

    ReplyDelete
  18. @aleasara : hahahah.sayangi mata anda

    ReplyDelete
  19. camna xmau bagi nampak line ye?
    sebab kat photshop, apit warna camlen..
    hmm dani warna camna?
    nanti buat tuto eyh..nak tgk camna proses warna n buang line hitam..

    ReplyDelete
  20. line? bukan setting kpd no Line je? atau tukar warna line tu jd sama warna dngan Fill utk shape? ade cara laen ke?

    ReplyDelete
  21. baru try lukis gmbr sdiri tp cuma berjaya buat kepala saja.. T_T

    ReplyDelete
  22. laaa ini ke keri nye..hekhek hai keri *lelambai* =P

    ReplyDelete
  23. Bole x kalu.nk mintk lukiskn?

    ReplyDelete

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah