Mangsa








bertukar jadi zombie! tapi masih cun.
Tak kiralah lelaki atau perempuan, berjaga-jaga tu penting. Jangan terlalu yakin kita selamat. Sebab kita mungkin sedang diperhatikan. Malang tak berbau. Kalau berbau memang senang. Macam-macam langkah dah diberitahu melalui media cetak ataupun elektronik. Jadi, kenalah sentiasa berwaspada. Jangan sambil lewa bila keluar/ masuk kereta. 



Kadang-kadang ada penyerang yang ambil peluang masa pemandu matikan enjin kereta. Sebab masa tu kereta unlocked. Waktu tu lah penyerang terus buka pintu. Sepanjang aku memandu sorang-sorang ni, setiap kali masuk kereta, sebelum start enjin, mesti aku lock kereta siap-siap. Lepas tu baca doa. Tawakal.



Aku amalkan expect for the worst.



Selalunya memang wanitalah jadi target penyerang terutama yang jalan sorang-sorang. Mak kerap pesan suruh baca ayat ni;

sumber : google.

Bagi sesiapa yang belum hafal ayat ni, atau susah nak hafal, cuba dengar bacaan ni secara bernada melalui youtube atau lain-lain dan kerapkan baca. Insya Allah memang akan dapat hafal. Banyak fadhilatnya bila kita mengamalkan bacaan ni dalam kehidupan sehari-hari. Kita kena yakin dengan pertolongan daripada Allah S.W.T. Hanya kepada-Nya lah kita meminta pertolongan.



Jangan terlalu yakin. Perasaan takut tu mesti ada. Sebab dari situ kita akan berwaspada. Jaga-jaga disekeliling anda.

27 comments:

  1. sy ulang alik naik bas ni pon dh risau..serius..bejaga2 dlm bas.masa lintas jalan.masa tunggu bas..memang kena jaga..

    ReplyDelete
  2. hati hati di mana sajaaaa...


    p/s: cik Nurdani, boleh bagitau mana boleh download paint tool SAI paling senang?

    ReplyDelete
  3. btl 2,skg owg mcm2 prangai..nk kua umh da rs x selamat..

    ReplyDelete
  4. @merahitujambu : oh MIJ naik bas. ha lagilah kena hati2 sebab ramai orang kan. takpe2, amalkan doa dan sentiasa berjaga2

    ReplyDelete
  5. @nur anis : yup. hati2 selalu

    ReplyDelete
  6. @aujinz : bagi email, aku send file itu

    ReplyDelete
  7. @elyna mirsada : takut sangat sekarang kan? kes culik, bunuh, macam2. harap2 kita selamat

    ReplyDelete
  8. nak keluar rumah, baca doa.. nak balik rumah pun baca doa.. moga2 kita semua terselamat dari benda2 mcm ni...

    ReplyDelete
  9. @semut senyum : ke mana pun berada, jangan lupa berdoa. amin..

    ReplyDelete
  10. wokeyh... dah anto alamat email ke inbox ckecikcomeldani tue. XD

    ReplyDelete
  11. zombie comel haha.
    belilah alat penyembur lada. letak dalam beg.

    *si aujinz dah tergoda ngan SAI

    ReplyDelete
  12. btol btol. skrg ni bnyk btol kes culik, rompak, bunuh. takut la..

    ReplyDelete
  13. @aujinz : wokeh dah selamat bagi file tu

    ReplyDelete
  14. @keri ikhwan : ko ni suka puji aku comel kan.. K. TETIBA.

    ReplyDelete
  15. @cik tikah : lebih teruk daripada zaman jahiliyah dulu

    ReplyDelete
  16. atuk ary pun bagi bacaan ni suh hafal..
    ary penah dgr bacaan ni dari ikim.fm...
    huhuhu...

    ReplyDelete
  17. @ary lee : amalkan, sebab sekarang ni takut sikit nak ke luar rumah

    ReplyDelete
  18. @ascil punye lah : sama2. marilah kita amalkan :)

    ReplyDelete
  19. kne amalkan bacaan ni selalu. takut nak kuar zmn skrg.

    ReplyDelete
  20. fya skrg dh start takut2 nak kuar or jalan memana. kalau parking dlm mall nak yg dekat pintu dah tu nak cepat2 kuar n masuk.

    thanks sharing :)

    ReplyDelete
  21. @shuhadaothman : tu la kan, lagi2 perempuan. amalkan selalu doa tu dan berusaha jugak berjaga2

    ReplyDelete
  22. @fya zainal : yang tu pun takut jugak kan? sebab takut celah2 dinding tu ada penjahat ke

    ReplyDelete
  23. wanita itu lemah sebab tu jadi mangsa.itulah yang difikirkan mereka.sebagai kaum wanita memang kena amek langkah berjaga.apa apa doa moga moga selamat.

    ReplyDelete
  24. @azhafizah : target kepada yang lemah. jadi kita kena berwaspada

    ReplyDelete
  25. Mak nieza ajar ayat ni mase nak bersalin..tak tau byk lagi fadhilatnya..^^

    ReplyDelete

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah