Ikut muka

Ilustrasi fesyen Wanieaziz

Sedikit berbeza dengan lukisan sebelum ni yang ketara perubahan aku buat dekat bahagian wajah lukisan. Dulu aku lukis semua tempahan ilustrasi fesyen sepesen je. Mata besar, muka bujur sirih. 


Ada jugak pernah tanya, "Tak boleh ada lain sikit ke kat muka? Memang kena sama eh?" Masa tu aku tak rasa pun nak ubah apa-apa sebab wajah tu macam identiti aku lah konon. Hehe.



Tapi lepas terhantuk pintu hari beberapa minggu lepas, aku rasa lebih baik buat kelainan dalam lukisan sebab memang banyak permintaan untuk ilustrasi macam ni. Macam outfit of the day diorang dalam bentuk lukisan. 



Ilustrasi fesyen Wanieaziz

Disebabkan aku ni pun memang manusia yang sukakan kelainan dan tak nak macam terikat dengan satu benda yang sama je, aku pun lukis ikut ala-ala wajah customer. Lagipun aku tak nak dianggap macam, lawa je mesti mata besar.


Memang mata besar tu cantik macam almond eyes which considered to have a 'perfect' eyes' ikut pandangan manusia lah. Tapi perlu diingat, mata kecik tak ada kelopak (macam aku), sepet, deep set eyes etc etc pun cantik pe. Lagi satu, aku suka orang yang mata sepet sebab nampak manis sangat macam si dia. Heh heh heh.


Banyak kartun tak kira kat mana matanya besar besar kan? Jadi, aku buat satu kelainan which is boleh hasilkan lukisan berbeza tak kira tang mata, warna kulit dan saiz badan.

19 comments:

  1. kita suka gambar keduaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa kak daniiii :D

    ReplyDelete
  2. MACAM MATLUTHFI, comel bermata sepet kah3

    ReplyDelete
  3. karikatur ko bukan mmng ikut wjh customer ke?

    ok. ilsutrasi ko memang guna muka sama je. haha.
    tp rasanya kalau muka lain2 pun ko tetap tak lari dr identiti asal. ko dah bentuk stroke dan identiti dlm lukisan ko. jd ok la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. sebab bukan semua orang suka benda yang sama. macam aku jugak. jadi adalah baiknya untuk aku buat iras2. at least ada la eksklusifnya

      Delete
  4. Fie mata sepet plus kecik. Keskes

    ReplyDelete
    Replies
    1. anda manis. tak senyum pun manis

      Delete
  5. mata sepet..tak semua boleh lukis sepet2..hehehe..

    ReplyDelete
  6. comeynyer...suka gmbr no 2 tu....tp mmg nmpk cm real

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai suka nombor dua tu ya.i see..

      Delete
  7. Cam mek onie, kita pun suka no 2 :D nampak beza sgt dgn karikatur2 sblm ni.

    Taktau la org lain pndg cmna, tpi dani punya stail lukis mata, mata katun nampak 'redup'. Kebnykkan lukis, mata besar2, nampak galak.

    ReplyDelete

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah