My superhero

Tengah termenung kat tingkap sambil minum air milo suam, cicah plak biskut kering memang cukup nikmat. Dalam suasana macam ni memang macam-macam benda kita boleh terbayang. Antaranya...superhero seorang wanita. Keh keh.


*atas sebab usia dan ramai kawan sekolah/uni kahwin tahun ni la yang membuatkan aku harus fikir ke arah ini. bahaha.


Lelaki yang cuma nampak luarannya kuat, badan tough la kan...lepas tu muka handsome, jambu blablabla...tapi zero. Apa yang zero? Zero dari segi sensiviti lelaki dalam menjaga hati perempuan. Perempuan ni hati dia mudah terusik terutama bila si lelaki tu marahkan dia. Gggrr.... (tak semua okeh).


Semua wanita nak dihargai and dilayan dengan baik. Bukanlah salah sikit, nak maki hamun siap lempang lagi. Mentang-mentang lelaki, lebih kuat daripada wanita so nak salah guna kekuatan tu. Heh. The more genuine and specific your are, the better.


Pujian adalah something yang memang perempuan suka sangat dengar lebih-lebih lagi kalau jejaka idaman/buah hati yang cakap. Wuuhh...kembang semangkuk. Kalau boleh nak dengar hari-hari, siap buat ringtone lagi. Tak kisahlah if she thinks how average her looks maybe, dia tetap nak dipuji cantik sekian2.


Next, you need to be a good listener. Jangan la biarkan si perempuan pendam masalah or benda-benda yang dia tak puas hati. Bagi la ruang untuk si wanita luahkan pendapat dan hormat apa yang diberitahu tu. 


Cooperate to understand her point of view if you disagree. Jangan sesekali nak maki hamun dan buat si perempuan macam tak ada pilihan untuk buat keputusan. Tak semua benda nak kena ikut telunjuk je kan. Kita semua ada pandangan sendiri. Tak suka, dengar. Tak setuju, hormati . As simple as that...


Kalau layan dengan baik dan penuh rasa hormat, she'll see your value without needing you to be like a superheroes yang ada. Jadi seseorang yang gentleman, and everything should be sweet.


Oh yeah, kalau jenis playing hard to get tu..korang kena berusaha lebih la. Itu kes mahu tapi malu dan menguji korang ni bersungguh ke tak. Tapi si perempuan tak boleh la terlalu jual mahal. Kita ni kena berpada-pada. Takut si jejaka idaman tu lari kat orang lain pulak. Keh keh.




p/s : Rasa macam hebat betul dalam bercinta. Muahaha. Cuma harap bakal suamiku ada ciri-ciri di atas. Orang kata terima seadanya tapi biarlah perangai tu relevan sikit ye dak. Hoho. Ubah mana patut.

21 comments:

  1. nak suami kaya. kaya! haha... :P

    ReplyDelete
  2. insyaAllah akan dipertemukan jodoh yang baik baik..^__^

    ReplyDelete
  3. zaman sekarang susah nak dapat lelaki yang baik... -_____-

    ReplyDelete
  4. mengharap somi th tentang agama..uhuk..moga2..=)

    ReplyDelete
  5. Agreed. Terima seadanya tapi haruslah bertetapan dengan keadaan ye dak. :D

    ReplyDelete
  6. nak seseorang.
    tp minta dalam doa je.
    sebab nak yg kekal.bukan utk kapel2.. heeeee..
    nak ngorat malu pulak.heh heh..
    syhhhh~

    ReplyDelete
  7. menaip smbil tido nih.. mengigau2...

    ReplyDelete
  8. @cik tikah : kaya budi bahasa :D

    ReplyDelete
  9. @azhafizah : amin..harap2 begitu

    ReplyDelete
  10. @ct luna : ada dan harap jumpa yang baik tu :)

    ReplyDelete
  11. @merahitujambu : dan mengharapkan perkara wajib dilakukan.tak kisah la dia bukan imam ke apa,janji yang wajib tu tak ditinggalkan

    ReplyDelete
  12. @encik troll : terima seadanya biar berpada

    ReplyDelete
  13. @sophie : betul.tak perlu kapel.nak cari pasangan sbgai suami.bukan suka2

    ReplyDelete
  14. Superhero?..
    saya pakai spender di dalam koh koh koh

    ReplyDelete
  15. mesej ntuk cik sophie kat atas tu :
    (klu dia baca la)
    klu dah rasa sedia nk jd seorng isteri dan rasa org yg anda suka tu pn dah cukup sifat serta materialnya selayaknya ntuk jd suami, tak salah pun klu awak sndri yg luahkannya ... ngee~
    *gedik la plak aku ni

    ReplyDelete
  16. @keri : baik ustaz.betul tu.nanti saya sampaikan kat sophie yang keri minat dia.eh2

    ReplyDelete
  17. nanti Wak Suparman datang pinang u. hoho!

    ReplyDelete

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah