Kesan melukis bila mood gelong

Cuba korang teka aku lukis gambar pemandangan ni guna apa? Excel? Teeetttttt... salah. Sila cuba lagi. Owh Photoshop? Teeettttt,...salah jugak. Ok jawapannya ialah Paint version 6.1. Semua dapat telur. Terima kasih kerana mencuba.


Lukisan kali ni aku luahkan segala perasaan aku melalui Paint yang sebutan hampir sama dengan keadaan aku sejak akhir-akhir ni iaitu pain. Keh keh.


Tools yang aku guna ialah brush, oil brush, watercolour brush, crayon, marker dan natural pencil. Hasilnya macam lukis by hand. Seratus peratus guna touch pad sebab mouse rosak .


Kalau guna mouse mungkin lebih kemas la kot.

Gambar tu menunjukkan aku nakkan ketenangan buat masa ni. Nak rehatkan minda sorang-sorang kat tempat macam tu untuk beberapa ketika. Then bila dah ok, baru balik mengadap realiti. Hew hew. Kesedihan dan mood gelong yang dialami oleh sesiapa je, boleh ekspreskan rasa tu melalui lukisan.


Bila tengah sedih, marah or gembira, cuba lukis dan tengok apa hasilnya. Dari situ kita boleh nampak ciri-ciri lukisan yang akan terhasil. Macam gambar aku tu terhasilnya ketenangan untuk ubati kesedihan.


Kesimpulannya, mood gelong macam ni boleh menghasilkan karya dengan menggunakan perasaan, imaginasi tinggi dan aku sekarang rasa selesa la bila lukis guna Paint ni. 



p/s: orang nak sambut hari jadi muka berseri-seri tapi muka aku tak ubah macam zombie. hukhuk.

14 comments:

  1. yerp..betul tu..bile dalam keadaan emo memang lukisan boleh menggambarkan perasaan kita.

    ReplyDelete
  2. belilah mouse... berapa kali nak pesan nih... pastu asyik salahkan keadaan .. alasan mouse takde... haha

    ReplyDelete
  3. cantik2...at least ada rupenye...hehe:D

    ReplyDelete
  4. @yasmin aris : alhamdulillah terima kasih :)

    ReplyDelete
  5. @merahitujambu : haha. syukur..tak sangka cantik di mata anda

    ReplyDelete
  6. @azhafizah : lukis bila mood gelong sangat berkesan

    ReplyDelete
  7. @ct luna : lukisan style budak tadika

    ReplyDelete
  8. @blog tips kurus : okb tu apa?

    ReplyDelete

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah