Adik manis mangsa kejadian

Kejadian bangang ini berlaku dalam keadaan di mana tak patut berlaku di salah sebuah pasaraya. Pagi yang dah dekat nak tengahari tu barulah aku terkedek-kedek nak beli stok makanan.


Setel je beli apa patut, terus cari kaunter pembayaran. Ok fine, "Kaunter tutup, sila ke sebelah". Berderet-deret ke sebelahnya. Cuma ada dua kaunter je di buka daripada sepuluh kaunter. 



Agak ramai pembeli beratur dekat dua-dua kaunter. Jenuh jugak tunggu.


Tiba-tiba ada sorang mat bangla ni potong barisan depan aku dan seterusnya letak barang-barang dia kat tepi kaunter kosong sebelah dia. Ok masa tu ingat mungkin dia just nak letak barang sebab banyak.  Takpelah..aku boleh faham.



Si mat bangla tadi tiba-tiba merungut dekat cashier.



"Eh mana awak punya itu supervisor? Bukak ini tempat bayar dua saja mana boleh. Ramai worang mau beli barang apa"



Kedua-dua cashier tu cuma pandang mencuka dekat si mat bangla tadi.



Lepas je orang depan aku setel bayar, si mat bangla tu dengan sangat "sopannya" terus letak barang-barang dia dekat tempat pembayaran. Dia cakap,



"Sori ah..saya nak cepat. Tadi saya tunggu lammmma betul. Banyak bawak barrrang. Banyak penat. Saya bayar dulu ah"



Cisdale betul mamat ni. Dia pikir kepenatan dia sorang je. Orang lain yang dah beratur lama daripada tadi dia tak pikir pulak. Lepas tu sengaja serlahkan kebodohan dia. 




Dah tahu nak beli barrrrang banyak ( eh terikut2 plak) apesal la tak ambil troli? Dah tu nak merungut macam pasaraya ni tak sediakan kemudahan.




Suka-suka hati nak potong barisan orang. Mat bangla tu bukanlah pangkat atok ke apa. Muda lagi. Dalam akhir 20an atau awal 30an kot.




Bengang dan hampir menyirap darah ni, terus aku cakap kat cashier tu suruh bayar aku punya barang jugak. Aku tolak barang-barang dia ke tepi. 




Mat bangla pun berkata, "Ok lah..takpalah...awak worang 1 Malaysia. Saya worang asing tak boleh bayar dulu."



Pppuuih..hampir tersembur mentos yang aku kunyah daripada tadi.



Lantas aku berkata,

"Ini bukan isu orang Malaysia didahulukan, orang asing dikemudiankan dalam pembayaran di kaunter ok maacha. You dah tengok kami ni beratur panjang, lama tunggu, you tak patut tau potong suka-suka hati macam ni. Anda you kenapa tak ambil itu troli? Sebab tu la you penat. Then you nak merungut macam-macam."



Mat bangla tu diam je sebab dia dah nampak "kebijaksanaan" sendiri.



Setel bayar, terus aku blah.



Bukan nak tunjuk kehebatan ke apa, cuma nak bagitahu yang kita ni janganlah terlalu pentingkan diri sendiri.


23 comments:

  1. adik manis takmo marah-marah. chill~ haha

    ReplyDelete
  2. Kalau orang malaysia camni memang nak kena..nasib dia paham kan dani..susah kalau ramai org pentingkan diri ni..kene ckp baru nak sedar payahlah kan.

    ReplyDelete
  3. kata2 kak dani itu bagus (Y)

    kasi itu wolang sedar..kadang sesetengah org malu nk cakap.just diam je..

    ReplyDelete
  4. hahahaha... pergi shopping kat negara sendiri la :P

    ReplyDelete
  5. mngkin dia berani potong sbb ingat ko bdak skolah...
    rupanya .. amek kau kena sembur haha..
    *takut aku nak motong line pasnih :)

    ReplyDelete
  6. wah baguslah u ckp cm tu..
    dorg ni kebanyakannyer sesuka ati je...

    ReplyDelete
  7. HAHHAHA. machaa machaa... hangin je baca enti ni. haha

    ReplyDelete
  8. org yg kiut-miyut ni selalu kena buli yek? hhhmmm....

    bestnya kalau dapat tampo sedas 2 orang asing yg tak berhemah itu!!

    ReplyDelete
  9. @feza : hahaha. adik manis diam2 ni

    ReplyDelete
  10. @azhafizah : itulah sebabnya. jangan pentingkan diri sendiri

    ReplyDelete
  11. @afina rahmat : kadang2 takut jugak nak cakap sebab kena tengok orang tu macam mana. kalau gangster memang kena diam la.haha.

    ReplyDelete
  12. @cik tikah : haha sabor je lah

    ReplyDelete
  13. @keri ikhwan : ko jangan nak lebih2. aku tumbuk perut kang. haha

    ReplyDelete
  14. @gadis mutiara : strategi dia tak menjadi

    ReplyDelete
  15. @mysara : kalau tak cakap, takut kena buli. kasi hantam itu olang

    ReplyDelete
  16. @hazwani : hangin ni. nasib baik dia tak maki balik

    ReplyDelete
  17. @blog tips kurus : sembur cukup2.hehe

    ReplyDelete
  18. ouh sakit ati gak uh kalo kite jumpe org yg macam tu...sabar jela....huhu:)

    ReplyDelete
  19. haha. tergelak baca.macha macam tu, kasi saka je! hahaha

    --- awak worrang~~~ banyak barrangg~~ >.<,

    ReplyDelete
  20. @ct luna : sangat sakit hati. suka2 hati nak potong barisan. melampau

    ReplyDelete
  21. @alieff : uit saka. haha. melampau tu

    ReplyDelete
  22. Pdan muka ! tak beradab punya bangla ! aku dapat aku tampo saja ! kuhang ajo !! *emosi gila nie*

    ReplyDelete

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah