Batal ke?

saya baru darjah 1. tahun lepas puasa penuh dapat 5 hengget.

Adakah membersihkan telinga dengan hidung itu membatalkan puasa?

Di antara sebab batal puasa adalah memasukkan sesuatu ke dalam rongga badan yang terbuka dengan sengaja. Membersihkan telinga atau hidung tidak semestinya membatalkan puasa. Ia dibolehkan dengan kadar yang sederhana dan berhati-hati. Contohnya membersihkan telinga di kawasan yang tidak terlalu dalam. Namun, jika anda merasa ragu-ragu sekiranya perbuatan anda boleh membatalkan puasa, maka jangan lakukan dan bersihkanlah telinga dan hidung di waktu malam. 



Dulu masa kecik-kecik memang tak buat langsung sebarang excavation exceeding beberapa cm. *bahasa QS. Masuk je waktu berbuka, terus korek. ngah ngah. Ok tak lawak. Rupa-rupanya dibolehkan dengan syarat macam kat atas tu ataupun dalam keadaan darurat. Contohnya pesakit yang alami masalah semput. Jadi, kena gunakan inhaler. Maka itu dibolehkan.



Islam agama yang memudahkan umatnya. It guides mankind to the correct way of life. Ada juga yang tak faham dan tak realize how easy the rules of Islam are to follow and easy to practice. :)



Hari ni hari pertama berpuasa. Nikmatnya...

26 comments:

  1. ko jgn nak goda aku korek hidong time pose ni.
    *muka budak tu takleh blah. nmpak nikmatnya tengh korek hidong haha

    ReplyDelete
  2. salam ramdhan dani.. jgn korek idung dalam2 k..huahua

    ReplyDelete
  3. masa puasa la macam2 kekeliruan berlaku..dan menjadikan alasan tak nak puasa kan..

    ReplyDelete
  4. btl 2..islam tu mudah utk diamalkn n difahami

    ReplyDelete
  5. hihihi... comelnya :) jgn btlkn puasa taw...

    ReplyDelete
  6. akhirnya terjawab jugak persoalan saya selama ni. thanks sharing :DD

    ReplyDelete
  7. comel pulak tgk doodle tu korek idung..hehehe..kecik kecik dulu,ape org ckp,itu yg kita terima..tak pandai fikir betul lagi kan..tu yg asal korek telinga atau hidung dah batal dah..tapi skang dah memahami.

    ReplyDelete
  8. laaa.. sama plak entri korek hidung.. koh koh koh

    ReplyDelete
  9. time lepas sembuh selsema lagi nikmat,takpun lepas hidung berdarah.=="

    ReplyDelete
  10. Dani!!!!! Nape lama tak nmpk kt twter?

    ReplyDelete
  11. sape2 yg baca entri ni lepas ni sakan la mengorek yang separa dalam.. =B

    ReplyDelete
  12. Salam Ramadhan dani..time puasa la nk gatal sgt telinga la idung la..hee

    ReplyDelete
  13. @keri ikhwan : lepas berbuka, excavate puas2

    ReplyDelete
  14. @kawaii dysha : haha. malam ni korek. tapi tunggu keras dulu .wakaka

    ReplyDelete
  15. @merahitujambu : masa zaman kanak2 dulu kalau diingatkan balik, kelakar. hehe

    ReplyDelete
  16. @alyna mirsada : betul. cuma kita jangan permudahkan.

    ReplyDelete
  17. @azhafizah : ya betul tu fiza

    ReplyDelete
  18. @aujinz : aku tengok entri ko berkaitan korek hidung jugak. tergelak dah tadi. keh keh

    ReplyDelete
  19. @amran syah : sebab aku dah lama deactivated twitter la blogger kacak oit

    ReplyDelete
  20. @tengku puteri : haha betul. masa tu gatal kemain

    ReplyDelete
  21. Orang yang ambil berat, Ia akan jadi mudah..

    Orang yang ambil mudah, ia akan menjadi berat untuk dilaksanakan.. ;)

    ReplyDelete

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah