Berita gembira

Semalam masa tengah nikmat kunyah kuih muih lebihan masa berbuka, mata jeling-jeling arah kakak aku yang tengah ralit belek facebook dia. Kunyahan aku berhenti dalam seminit dua. Aku kecikkan mata. Aku gerakkan kepala aku ke depan tak ubah macam penyu yang keluarkan kepala daripada badan dia. Comel kan? K.




Disebabkan aku rabun dan malas nak pakai spek, aku terus duduk tepi kakak dan sambung kunyah kuih tadi. Gila ke hape tak terus mengunyah. Mau tercekik merembes air liur tak pasal-pasal.





Mata aku tertumpu dekat satu status ni. Aku lap mulut guna tangan. Takkan guna kaki pulak kan. Cebisan kuih melekat sikit. Oh, pasal status tu, kawan perempuan kepada sepupu aku yang berbangsa Cina dan beragama buddha dah pun selamat masuk Islam petang semalam.




Alhamdulillah.




Ramai yang ucapkan tahniah dekat saudara baru ni. Dia memang dah lama mendalami agama Islam. Rajin datang ke ceramah-ceramah agama. Keluarga dia pun tak bantah kalau nak masuk Islam. Aku belek lagi dekat facebook kakak. Ada gambar dia pakai tudung. Menepati ciri-ciri menutup aurat yang sempurna. Sangat cantik dan bertambah cantik.





Masa kenal-kenal dengan dia, waktu tu dia masih belum convert. Dia ni humble, suka senyum, lebih banyak diam daripada bercakap. Memang tenanglah bila tengok muka dia. Macam duduk dalam kepanasan lepas tu ada penyejuk dekat tepi tiba-tiba, terus jadi relax. *metaforanya gua.




Uish rasa gembira sangat bila dapat tahu benda ni. Semoga dia terus mendapat bimbingan. Amin. Ada Jejaka Misteri dekat bahagian komen tanya fasal nama sebelum convert dan selepas masuk Islam. Padahal aku kenal sangat-sangat jejaka misteri tu. ngeh ngeh.



Nama sebelumnya, Doris Chow dan nama Islamnya, Nur Dhiya.





*tak dapat kongsikan gambar. harap maklum. :)

24 comments:

  1. syukur...
    ingat kuih raya tadi.XD

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah. Fya pun ada few kwn high school, abg2 senior dah hbs sekolah trus convert n nampak lagi Islam dr org Islam yg asal.

    Apalun kita sama2 berusaha ke arah yang baik. Amin. :)

    ReplyDelete
  3. alhamdullilah~ memg mualaf lebih elok caranya dri org islam sndiri.. tp kesian ada jugak yg dipandang sinis

    ReplyDelete
  4. ingat berita gembira dah selama diijabkabulkan tadi. memang nak maki dah td tetibe kawen tak jemput haha.
    aku pn ada member yg baru peluk Islam. gembira rasa tengok diorang smpai meremang bulu roma.

    ReplyDelete
  5. Alhamdulilah, bertambah seorang lagi umat Islam :)

    ReplyDelete
  6. Alhamdulilah, smoga dia terus kekal imannya sbagai umat Islam...sampai kan salam sy kepadanya..=)

    ReplyDelete
  7. @fya zainal : alhamdulillah. ya, sama2 lah kita ke arah kebaikan

    ReplyDelete
  8. @qasehraihan : syukur alhamdulillah

    ReplyDelete
  9. @kawaii dysha : yang pandang sinis tu lah saya tak faham

    ReplyDelete
  10. @keri ikhwan : doa2 la aku cepat kahwin ye. hehe.

    aku pun rasa meremang ni

    ReplyDelete
  11. @qatrunnada & fifie : syukur kan..bertambah

    ReplyDelete
  12. @terbang bersamaku : amin. harap terus kekal

    ReplyDelete
  13. terharu bila berada dalam situasi itu. mereka > mengkaji drpd kita yg mewarisi ni..

    ReplyDelete
  14. mak aih.. hohoho..
    beliau hebat..
    tahniah kepada kawan sepupu ko tu dah convert.
    tapi ape nama dia? nama Islam dia apa?

    p/s: baca huruf pertama setiap baris ayat. tq.

    ReplyDelete
  15. @azhafizah : alhamdulillah


    @blog tips kurus : betul sangat-sangat tu


    @jejaka misteri : setelah membaca huruf pertama setiap baris, ini yang aku nak katakan pada kau,

    bongek. aku lempang kau bertubi-tubi kang. haha.

    ReplyDelete

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah