Puas hati menjadi keutamaan

Setiap hari aku kena belek nota dekat dinding untuk pastikan tempahan dapat siap ikut jadual. Bab puas hati ni susah nak terangkan sebab nak puaskan hati semua orang memang susah. Jadi, buatlah mana termampu janji isu terlalu cerewet tak kena tempat tak timbul.


Tempahan kali ni daripada Alia yang bekerja sebagai Expeditor under Petronas KLCC dan Hafiy, Chemist under Chemical Company di Shah Alam. Dulu Alia dan Hafiy ni satu sekolah dengan Azreen dan Akmal  masa dekat MRSM Beseri Perlis yang pernah tempah untuk perkahwinan diorang sebelum ni. Kata Alia, dia berminat nak dapatkan lebih kurang macam lukisan Azreen dan Akmal untuk buat button badge dan bunting dan lain-lain.


Alia hantar beberapa gambar sebagai rujukan macam gambar diorang, rekaan baju pengantin lelaki dan perempuan, warna bunga tangan dan lain-lain, terus aku buat dan lepas tu cuma akan tunjuk draft. Nak pastikan puas hati ataupun tak.




Macam kat atas ni, proses lukis. Lukisan yang tengah-tengah tu ialah draft. Disebabkan Alia cakap nampak macam berisi bahagian pipi, kembang sangat bahagian hidung, mata sepet sikit so Alia and Hafiy nak besarkan sikit saiz mata dan juga betulkan kedudukan bibir yang tak centre dengan hidung, so aku terus ubah.



Beberapa draft dihantar, akhirnya Alia dan Hafiy berpuas hati, dapatlah aku hantar lukisan tanpa watermark lepas tu hembus nafas tanda lega sambil cium tetikus. wakakak. Draft yang dihantar tu customer boleh la highlight/ circle bahagian mana yang nak diubah, senang aku adjust apa patut. Sebelum ni pun ada beberapa customer termasuk Alia buat benda sama. Memudahkan aku buat kerja. :)


Ada yang kata muka Hafiy macam Izzue Islam (pelakon Sebenarnya Aku Isteri Dia) sikit-sikit.



Besar gila saiz gambar. Kasi puas hati tengok. Hehe. Tujuan kongsi lukisan ni adalah sebagai portfolio, senang orang nak tengok hasil kerja sebelum buat keputusan menempah. Search je guna keyword 'tempahan' jadi boleh la tengok semua hasil yang pernah dibuat sebelum ni. Kot kot berminat, boleh la tempah.


Tapi......tak dapat buka balik tempahan sebab dah banyak dalam list so tak nak bagi orang yang dah tempah menunggu terlalu lama. Lepas siap SEMUA, baru dapat buka balik. *saja je caps lock ayat tu. hehe.




info : Alia juga ada menjual custom made shawl dan square hijab. Sila terjah ke ;

Facebook : Fylia Loggia
Instagram : fylialoggia
Website : www.fylialoggia.com

27 comments:

  1. haaaaaaaaaaaaaaa,omeinyaaaaaaaaaaaaaaaaa :D

    ReplyDelete
  2. wow...menarik tertarik..nampak detail habis..

    ReplyDelete
  3. dah macam 'how do i look' boleh adjust2.. huuu bestnya. mg besar gambar.. lattop kite kecik je.. XD

    ReplyDelete
  4. Salam.

    Ni lah gambar terbesar pernah lana tgk kat sini,hahaahaha

    Cantik. Daku dpt rasakan betapa tabahnya dirimu dani nk buat details kat baju pengantin perempuan, ^_^

    ReplyDelete
  5. berul tu, yang paling penting puas hati, duit bukan masalah kalau hati benar2 gembira dengan hasilnya.

    ReplyDelete
  6. Wahh, pandainya akak lukis! Cute ! Btw saya pun ada kawan yg belajar kt mrsm beseri dulu.

    ReplyDelete
  7. stiap kali ada artwork terbaru, mesti ada perkembangan teknik. makin detail dan ekspresi serta tone warna nmpak mkin real. terbaik

    ReplyDelete
  8. cun! pasni kalau boleh detailkan lagi bab baju n bunga akan lagi cantik, sebab part muka dah ok :D

    ReplyDelete
  9. ya Allah cantikya ! Dari dulu lagi nak belajar tutorial..tapi busy..hmmmmmmm

    ReplyDelete
  10. @mek onie : pengantin omei, lukisan turut sama omei gitu.hehe

    ReplyDelete
  11. @merahitujambu : hehe terima kasih :D

    ReplyDelete
  12. @brilliantwriter : thank you :D

    ReplyDelete
  13. @biskot & @tinta lana : haha tu la. besaq gedabak ha

    ReplyDelete
  14. @the malay male : betul. kalau dapat duit tapi orang tak puas hati, kita takkan dapat rasa nikmat daripada duit tu

    ReplyDelete
  15. @teena tna : oh..entah2 kenal kan

    ReplyDelete
  16. @keri ikhwan : ko perasan je semuanya ya.hehe. entah la, main buat mana rasa cantik di pandangan

    ReplyDelete
  17. @hime s : tu la. tapi ambil masa sebab banyak detail kan

    ReplyDelete
  18. @nzaodonut : terima kasih! tetiba nak makan big apple lepas baca nickname awak

    ReplyDelete
  19. @izzah azizah : nanti ada masa boleh try :D

    ReplyDelete
  20. wewiitt..cantiknye lukisan pengantin dari nurdani ni..buat ape jadi je.memang puas bile tgk besar camni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dengan izin-Nya. terima kasih fiza! my sifu dalam vector.hehe

      Delete
  21. haha aliaa!!! kenal sgt muke ni XP

    ReplyDelete
    Replies
    1. kawan yasmin ya? kecil dunia ni.hehe

      Delete

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah