Superhero - MS Excel


Dulu aku suka sangat tengok Superman ni walaupun sentiasa tergelak besar sebab dia pakai spender kat luar. Part paling aku suka bila Dean Cain (nama watak Superman yang pernah jadi host Ripleys Believe Or Not) tukar baju dalam public phone. Cool gila aku rasa masa tu. Zaap! Zaap zaap! Bertukar!


Dalam Man of Steel, wataknya dah lebih beradap sopan. Dia tak tayang spender dah.


Shapes yang digunakan untuk melukis:
Oval
Rectangle
Rounded Rectangle
Regular Pentagon
Right triangle

Moon
Freeform
Flowchat : Delay
Flowchart : off page connector
Trapezoid


MS Excel 2007



Dalam cerita Batman pulak, aku cukup suka costume dengan keretanya sampaikan aku p beli kereta mainan Batman. Entah kemana la kereta mainan aku tu..huhu.


Shapes:
Oval
Rectangle
Rounded Rectangle
Regular Pentagon
Right triangle
Moon
Freeform
Flowchart : Delay
Flowchart : off page connector
Trapezoid
Diamond


MS Excel 2007


Apa yang aku suka pasal spiderman ni, costume-nya. Merah makngah. Cite omputih memang karut tapi jalan ceritanya tu seronok.


Masa kecik dulu, pernah jugak jadi sewel suruh labah-labah gigit aku janji dapat jadi macam spiderman. Jadi boleh la keluarkan kuasa sarang labah-labah lalu terbang dengan girang. Pengaruh tv betul.


Shapes:
Oval
Rectangle
Rounded Rectangle
Regular Pentagon
Right triangle
Moon
Freeform
Flowchart : Delay
Flowchart : off page connector
Trapezoid
Diamond


MS Excel 2007



Dalam banyak-banyak kartun superhero Malaysia ni, aku suka Kluangman. Bukan sebab dia orang Kluang, tapi sebab dia punya watak kelakar dan boleh buat aku gelak. Kuat jugak aku melayan kartun ni dulu dulu. Ni kira versi badan tough. kekeke.


Shapes:
Oval
Rectangle
Rounded Rectangle
Regular Pentagon
Right triangle
Moon
Freeform
Flowchart : Delay
Flowchart : off page connector
Trapezoid
Diamond


MS Excel 2007

Kepada beginner yang nak melukis, you can just draw it in MS Excel with only few clicks of your mouse dan boleh hasilkan lukisan yang cantik-cantik. Macam lukisan superhero kat atas bukan teknik menekap tapi teknik imaginasi dan olahan ikut apa kita suka. Aku gunakan sepenuhnya shape yang ada so tak perlu susah lukis bentuk sendiri.


Ha untuk lukisan spiderman tu, kena bertabah bila buat garisan kat costume-nya tu. Dalam 2 hari jugak mentabahkan diri. Nak hasil yang memuaskan hati, kena le sabar dan sungguh-sungguh. Tak gitu?


How to improve drawing? Kena rajin buat dan mencuba sebab dulu pun aku tak pandai nak buat. Lama-lama akan jadi kebiasaan. Kalau korang cuba, mungkin hasilnya lebih kemas daripada apa aku buat. Janji cuba ya. :)




update : ada yang bertanya tutorial nak lukis benda ni, jadi aku sediakan satu tutorial dengan harapan, you ollssss boleh nampak asasnya.







Draw -  MS Excel 2007 | Superhero | December 2013 | nurdaniub copyright


24 comments:

  1. Keluangman, that takes me back. Terus rasa nostalgic habis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan.. teringat lagunya. kluangman...kluangman..keeeeeeluangmaaannnn

      Delete
  2. ohsem . antara superhero-2 mat saleh tu , terselit juga kluangman eh . haha . betul , cerita omputih memang mengarut . tapi jalan cerita dia best :D . hohoo ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. superhero Malaysia pun hebat. hahaha

      Delete
  3. memang thorrrbaek!!! kesemua superhero anda main gym...kbye..haha

    ReplyDelete
  4. Aku jarang dapat tengok Kluang Man dulu.. sebab apa tak ingat.. tapi mungkin masa tayangan dia dulu, aku sibuk pergi mengaji... koh koh koh

    ReplyDelete
  5. Wanita kreatif, gempak lagi ohsem.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih. cuba la buat, otometik jadi osem sebab semua mampu buat :D

      Delete
  6. alorh nape x tnjuk tutorial skali.. jenuh nk godek2 nanti..

    ReplyDelete
  7. bab imaginasi tu yg seksa dani. hihi :)
    cantik & kemas! 2 thumbs up!

    ReplyDelete
  8. igtkan excel ni untuk buat carta pai jek...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni kalau bosan2, boleh la try. pening jugak mengadap graph sokmo.hehe

      Delete
  9. WHOAAAAAAAAA AWESOMEEE.. very talented :)

    ReplyDelete
  10. aku paling suka batman . kostume dia cool. kenderaan pun canggih.
    Keluang man paling realistik la ceritanya. haha

    ReplyDelete
  11. tak pandai guna excell untun design camne.
    guna excell nak msk data pun kena org ajar jugak..haha

    ReplyDelete
  12. Fiza suka cerita Man of steel tu sebab lagi relax cara dia atasi prob..heee..kalau ade keluang man skang mesti best layan kan.
    terbaik lukisan excel dani :)

    ReplyDelete
  13. akak,saya try lukis guna excel,tp tak berapa kemas..huhu

    ReplyDelete
  14. selama aku pakai excel ni rupe2nye boleh lukih2 gak...adoii noob btol aku ni..

    tgk simple je tapi kalau xde imaginasi yang tinggi mmg susah nk hasilkan secomplicated mcm ni.hehe..terbaik!

    ReplyDelete

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah