Tutorial draw a wedding flower bouquet using MS Excel

Sekarang mata anda sila fokus kepada bunga berbentuk love dan bunga yang dipegang oleh aku itu. Eh eh doodle pengantin perempuan tu. Ok, hari ni nak kongsikan kepada korang macam mana nak lukis wedding flower bouquet tu menggunakan Microsoft Office Excel.


Ada tiga langkah.

1. Bunga
2. Daun
3. Gabungkan




1. Bunga
1. Insert - shapes -Cloud
2. Copy and paste sahaja shape cloud tu dan susun menjadi bentuk sejambak bunga seperti dalam gambar.
3. Warnakan ikut pilihan masing-masing



2. Daun
 4. Insert - shapes - sribbles atau teardrop.

*nak lebih mudah terutama untuk beginner, seeloknya gunakan bentuk Teardrop.

5. Langkah yang sama macam buat bunga. Susun sampai jadi seperti dalam gambar.

6. Nampak ada dua jenis warna hijau kan?

Copy bentuk daun yang dah disusun macam berwarna hijau gelap tu.
Kemudian Paste dan set warna light green. (seperti sebelah hijau gelap tu)


So tak perlu susah-susah nak lukis berkali-kali. Copy paste je dan Rotate samada vertical/horizontal/right/left.






3. Gabungkan bunga dan daun.
7. Daun dan bunga tadi digabungkan seperti di atas.

8. Daun kena ada dua jenis warna iaitu Light Green dengan Green sebab nak nampakkan tone warna.

9. Untuk jadikan warna ada tone:

Drawing tools - shape fill - gradient - from centre

10. Guna teknik tone tu untuk bunga juga.


11. Insert - shapes - Heart

12. Ambil bunga yang dah siap tadi dan susun di atas bentuk love satu persatu.


Dan jadilah bunga hati. Eh eh.




Kalau tak faham digalakkan bertanya. Aku fail la bab explain ni. Ehek. Tapi aku dah cuba sedaya upaya bagi korang faham. Sila cuba di rumah.

18 comments:

  1. cantik tapi tak reti nak buat.

    ReplyDelete
  2. wow!! thx tunjuk ajar..pasni nak try lah..ngee..
    awk,awk,awk..jum la sigah kat blog sy ea..komen2,menambahkan follower sy ye..thx...

    ReplyDelete
  3. pandaaaaaaiiiiii!!!
    nak buat untuk 5S le. :-)

    ReplyDelete
  4. cantik menarik . awesome ! tapi apakan daya puas godek ms excel ni . pening T_T

    ReplyDelete
  5. sampai skang masih blur2 buat doodle bunga tgn..XD

    ReplyDelete
  6. oh, awesome! kreatifnya dani ni :)

    ReplyDelete
  7. @azhafizah : terima kasih fiza. hehe. tak tahu la sampai ke tak apa yang cuba ku sampaikan ini

    ReplyDelete
  8. @feza : percaya pada diri dengan harapan dan keyakinannnn.. menuju puncak eh2

    ReplyDelete
  9. @cikzaitul : sama2 . boleh cuba di rumah ye :)

    ReplyDelete
  10. @blog tips kurus : haha. sila cuba ya dan boleh la bagi pada yang tersayang

    ReplyDelete
  11. @brighteye : thanks so much :D

    ReplyDelete
  12. @ct cucubi : jangan tak cuba tau. mudah dan cepat :)

    ReplyDelete
  13. @cik chokie : why pening2 meh.. praktis lagi dan lagi. boleh2. hehe

    ReplyDelete
  14. @merahitujambu : sekarang masih blur tak?

    ReplyDelete
  15. @cik tikah : hee biasa2 je. terima kasih sangat

    ReplyDelete

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah