Di waktu petang sebelum berbuka

sedapnya makanan,rasa macam nak lagi tau, dah bagi makanan, balas balik tau
Abaikan pantun empat kerat yang tak semenggah tu. Seronok kan bila puasa-puasa macam ni asal petang je, mesti jiran sebelah or terdekat bagi salam. Jenguk sikit dekat pintu, tengok-tengok jiran dah pegang pinggan with a big smile. Cepat-cepat sarung selipar nak sambut makanan. Selalunya kuih muih takpun benda goreng-goreng. 




Selang sehari dua, giliran kita pulak bagi makanan guna pinggan si jiran tadi. Lepas tu berterusan aktiviti tu ikut la nak bagi juadah apa. Amalan bertukar-tukar juadah di bulan Ramadhan ni bagi aku, sama je macam dulu. Meriah. Kat tempat lain, tak tahu la macam pulak kan. Tapi di tempat aku ni, meriah.



Korang pulak macam mana?


31 comments:

  1. Bestnya..dulu masa duduk kat taman perumahan selalu buat cam ni..tp skrg ddk quaters jarang ada mcm ni..

    ReplyDelete
  2. kalau orang jawa ada adat namanya "ngunjung" masa bulan puasa..bawak mangkuk tingkat ada nasi lauk semua bagi kat jiran dengan sedara mara..

    ReplyDelete
  3. besar pahala bila kite sediakan juadah tuk org bbuka puasa ni..

    ReplyDelete
  4. dulu masa tinggal kat rumah lama selalu buat mcm ni tpi skrg tak de dah. x best btol!

    ReplyDelete
  5. huhu.selalu gak tukar2 juadah dgn jiran ^^

    ReplyDelete
  6. dulu salu gak wat mcm ni..
    tapi dah takde dah..
    huhhuhu..
    makcik jiran dah sibuk niaga:P

    ReplyDelete
  7. sama la tp pling suka dpt bubur lambuk..

    ReplyDelete
  8. Ada jiran tapi maksedara sendiri. So berbagi juadah dengan satu family jelah kita :)

    ReplyDelete
  9. masih diamalkn even yg diberi 2 mknan yg dibeli =)

    ReplyDelete
  10. eh, tak terfikir pulak aku nak bertukar2 makanan dgn jiran sebelah rumah yg bela anjing warna hitam tu.
    dan jiran depan rumah si uncle muthu tu. haha

    ReplyDelete
  11. selalu ada situasi camni. kira saling menukar bekas. :D

    ReplyDelete
  12. buat amalan di bulan mulia..amik ni nk bagi mkn komen..XD

    ReplyDelete
  13. paling suka kalau dapat kek atau puding >.< huhu

    ReplyDelete
  14. umah gg dh tiap hari dh kasi jiran kuih2muih. ngee.
    seronok dpt wt mcm tu kan. >.<

    ReplyDelete
  15. onie lah orang yang berlari bukak pintu kalau ada org nak kasi makanan,hik :P

    ReplyDelete
  16. @miss nuna : seronok bertukar-tukar juadah kan? :)

    ReplyDelete
  17. @nazha anua : oh ngunjung..baru tahu ayat tu. padahal jiran sebelah orang jawa. hehe

    ReplyDelete
  18. @soly solicious : betul. sambil mengeratkan silaturrahim

    ReplyDelete
  19. @cik tikah : kenapa? rumah lot jauh-jauh ke acane?

    ReplyDelete
  20. @cik rongoks : dapat rasa masakan orang best

    ReplyDelete
  21. @ary lee : pergi tempat makcik niaga, ha tukar juadah

    ReplyDelete
  22. @kawaii dysha : saya kurang bubur lambuk ni walaupun tempat saya rajin buat

    ReplyDelete
  23. @fifie : pun boleh tu. meriah kalau sedara mara duduk dekat-dekat ni kan :)

    ReplyDelete
  24. @elyna mirsada : sama la kita. kadang-kadang beli, bagi merasa sikit. ok jugak tu. hehe

    ReplyDelete
  25. @keri ikhwan : hahaha. lempang jugak kang. sape suruh bagi ceghedik

    ReplyDelete
  26. @wani mn : yup. macam-macam menu ada

    ReplyDelete
  27. @merahitujambu : sedapnya komen ni. hahha

    ReplyDelete
  28. @nanad : wah..kegemaran tu. tetiba nak buat kek ni

    ReplyDelete
  29. @gigi ariema : tiap2 hari lagi syok. so kena masak sikit2 sebab jiran ada menu tambahan. :)

    ReplyDelete
  30. @onie : haha. lebih kurang la kita hai

    ReplyDelete
  31. It was a excitement locating your site yesterday. I came here right hoping to learn something new. And I was not dissatisfied. Your well thought out ideas for new events like this. Thank you for this idea and sharing your knowledge.

    ReplyDelete

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah