Tak patut

Dapat tempahan melukis memang syok. Tapi yang tak syoknya bila sesetengah penempah minta lukiskan sebijik macam lukisan orang lain.


Nak you tolong lukiskan macam ni. Cuma tukar warna je. Thank you. -miss A.

Maaf. Saya tak boleh lukis macam apa yang you minta sebab benda macam ni namanya copycat. Kalau saya buat, saya mungkin boleh dikenakan tindakan daripada pemilik lukisan dan seterusnya saya mendapat kecaman pelbagai pihak. Kesan daripada itu, saya akan di gam, di stepler, di kocok-kocok. Eh maaf. Di black list, Di buang negeri. Cik juga akan diheret sekali untuk menerima kesan yang sama atau lebih teruk lagi. Rasanya lebih teruk lagi. Based on true story. -me.


Hahaha. Hiperbola betul.



Maka dengan itu, ku mohon, kalau nak minta khidmat melukis, jangan suruh pelukis lukis apa yang dah tersedia lukis oleh pelukis lain untuk dilukiskan lagi sekali oleh pelukis yang lainnya. Itu diorang punya copyright. Aku sendiri sebagai pelukis yang dapat tempahan, memang tak boleh terima kalau berlaku benda yang macam ni. Kadang-kadang customers are not always right.





Tak salah kalau penempah bagi idea dan pelukis realisasikan idea tu. Contohnya minat karikatur yang macam sekian sekian, so boleh lukis gaya sekian sekian cuma dengan cara tersendiri la.

34 comments:

  1. Tak pasal-pasak kena plagarism. Hehe.

    ReplyDelete
  2. ada gak customer yg nak sya bt mcm tu tp.. sy bt tp tak tiru 100%,, ikut style sndiri at last dia terima gak

    ReplyDelete
  3. sy suka word 'customer is not alwz right'..

    ReplyDelete
  4. ayat ko buat aku histeria di hari ke-8 di bulan Ramadhan. kurus pose aku.
    ceit, edit header FL tu nk suh orng kata muka sebijik cam dia le tu.

    ReplyDelete
  5. x patut and x syok. mne best mcm tuh.. huhuhuh

    ReplyDelete
  6. tau,,knp tak suruh tuan punya lukisan tu buat...=="

    ReplyDelete
  7. aah kan,mmg x patut klu ade yg order camtu..haishh..
    Anyway,lawanyer blog sis dani ni..kewl kewl

    ReplyDelete
  8. @yuyu zulaikha : dugaan di bulan mulia :)

    ReplyDelete
  9. @kawaii dysha : itu yang sepatutnya. gaya kita, cara kita

    ReplyDelete
  10. @elyna mirsada : hehe. ikut keadaan

    ReplyDelete
  11. @keri ikhwan : lempang kang. haha. muka aku mana ada sama dengan dia. aihh

    ReplyDelete
  12. @cik tikah : tu la kan. reputasi tu

    ReplyDelete
  13. @kiru magu: terima kasih meg. hehe

    ReplyDelete
  14. yup! kadang2 tu customer is not always right.. hehe

    ReplyDelete
  15. cakapla,awak buat sendiri yer.haha
    selamat berpuasa :)

    ReplyDelete
  16. betul betul. kadang-kadang customer tak selalunya betul :D

    ReplyDelete
  17. jangan copycat... jangan tamakkkk... koh koh koh

    ReplyDelete
  18. Ada pulak jenis yang macam tu. Sepatutnya bila menepah lukisan should be based on kreativit si pelukis tu lah kan.

    ReplyDelete
  19. sy pun ada dpt temphan mcm tuh... stiap plukis tuh ada stroke dia tersendiri kan....

    ReplyDelete
  20. betul tue sis sokong..nanti orang kata kita copycat pulak hihihi

    ReplyDelete
  21. betul tue sis sokong..nanti orang kata kita copycat pulak hihihi

    ReplyDelete
  22. Dani..ya!! Customers are not always right.

    Ada segelintir dani, sbnrnya tak paham isu copyright..tpi, tak leh salahkan diorg jugak, inilah kelemahan perkembangan dunia IT, soal hakcipta susah nak dikawal.

    So, as a pelukis, jdi tnggungjwb kita gak tuk explain pd diorg. :)

    ReplyDelete
  23. @hanamiko sakura : betul. kadang-kadang :D

    ReplyDelete
  24. @anif abdullah : uish bahaya cakap tu. hehe. selamat berpuasa :D

    ReplyDelete
  25. @wani mn : kalau selalu betul dalam keadaan tak kena tempat memang payah sikit. :)

    ReplyDelete
  26. @aujinz : jangan tamak tu aku suka dan aku paham. jangan kerana nak untung, sanggup buat copycat. :D

    ReplyDelete
  27. @fifie : betul tu fifie. sebab risau ada unsur tiru bulat2

    ReplyDelete
  28. @tengku puteri : betul tu. sebab tak sama. masing-masing ada gaya tersendiri

    ReplyDelete
  29. @che rosliza : bahaya kan? :D

    ReplyDelete
  30. @tinta lana : sangat tepat. tanggungjawab kita explain. tapi bila dah explain, semua haruslah faham situasi tu. demi kebaikan bersama :)

    ReplyDelete
  31. kalau buat sumber inspirasi bolehlah kan..kalau amek 100% mmg xpatut.

    ReplyDelete

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah