Gaya biasa-biasa si petite

Hehehehehe. Rasa macam nak berfesyen pulak dalam entri kali ni. Ini untuk suka-suka je ye. Nak letak gambar sendiri gaya ala-ala model macam Shea Rasol, tak sesuai pulak. Aku ni tak 'makan' gambar. ngeh ngeh. Kartun pun jadilah. 



Aku suka pakai benda yang simple, tak tarik perhatian orang untuk tenung atas bawah dan suka berada dalam kelompok biasa. Faham ke tak? 




bersedia untuk masuk ofis.
Gambar dekat atas ni antara gaya yang aku suka pakai. Memang semua tu dari dalam almari aku. Biasa je pakaian. Murah tapi berbaloi.




Dulu tak berani nak pakai warna terang atau pastel sebab terlalu kerap pakai warna gelap. From head to toe memang gelap-gelap je warna. Mungkin sebab tak yakin dan tak berani. Tapi sekarang dah lain. Keyakinan dan keberanian tu ada. Mungkin sikit but at least, ada.




Lagi satu, aku ada minta pandangan daripada Fya Zainal macam mana nak mix and match warna dan baju. Best la sebab Fya kongsikan macam-macam so aku boleh belajar benda yang dos and don'ts in fashion dan memandangkan aku ni petite, haruslah tahu what to wear and what not to wear etc etc.


Sling bag + flowery pattern top from 1960 Moustache
Gaya macam ni selalunya aku akan pakai kalau nak keluar mana-mana. Selipar tu memang jadi pilihan sebab jenis getah so tak sakit kaki, senang nak berjalan, lari, pecut dan sekeluarga dengannya. 




Kadang-kadang banyak mata tengok aku atas bawah. Ala selipar ni mahal tau. RM12. Mahal la tu. *kekening. Sling bag tu aku suka sangat pakai sebab ada tali panjang dan dia punya warna tu lembut. Nampak sempoi dan style.




Tudung syria sentiasa jadi pilihan sebab mudah nak pakai. Sarungkan macam tu je, dah jimat masa kan? Inner tu melekat, so guntingkan sikit bahagian benang dalam, dan jadi awning. Tak suka yang melekat dekat dahi. Sebenarnya ada maxi skirts tapi malas nak upload. Kadang-kadang pakai jugak dengan skirt sebab nampak cute. Eheh.




Long cardigan. Kerap la aku pakai sebab kebanyakan tops ada yang sleeveless. Tengahari buta pun aku boleh pakai. 'Cool' kan? :)



*illustrasi : paint tool sai.


51 comments:

  1. cardingan pakai dgn apa pon cool..memang pon time panas pon pakai..keh..keh..tp biasa pakai g mall je la..XD

    ReplyDelete
  2. comel..kalau da comel pkai ape pun cantik

    ReplyDelete
  3. nak bergaya x salah..jgn sampai terover plak kan.. gaya mencerminkan diri kita *cewah

    ReplyDelete
  4. Assalammualaikum dani.

    Petite juga rupanya.. lana..petai. erkk, hahahaha.

    Bagus apa macamni dani..simple. Lana pun, prefer simple2..smpai baju, suar,sandal,tudung, semua kosong je,tade corak menda..adoii.

    Yg pentingnya, kite selesa kan.. :) senang nak berlari, melompat, tendang sepak org jahat ke, kih3.

    ReplyDelete
  5. erm erm erm... nasib baik laa lelaki tak pening kepala nak mix n match baju.. koh koh koh

    ReplyDelete
  6. xpe..janji selesa pakai..jemput join segmen sy

    ReplyDelete
  7. skang ni cardigan wajib ada dalam almari..nieza pakai skirt labuh yang cotton tu kalau keluar rumah..jarang pakai seluar lepas kawen sbb en hubby kate 'sakit mate bile die tgk'..huhu may be sbb chubby sket..huhu..tapi skang ni mcm muat balik kot baju-baju zaman anak dara..ahaks!

    ReplyDelete
  8. alololorr, suka betul kita tengok doodle awak ni. cute :)

    ReplyDelete
  9. Petite sesuai la, fie tak petite fie muk-muk. haha.

    ReplyDelete
  10. kita mcm serupa je. Sy rela pilih beg silang sbb senang bawak. Cardigan tu dh biasa pakai sbb sempoi. Tarik je mana baju yg lengan pendek, padankan terus hehe. Tp kite forever bawal. Hihi

    ReplyDelete
  11. selipar jamban tu yg paling style..hehehe =)

    ReplyDelete
  12. baju perempuan banyak pilihan..baju lelaki susah nak cari

    ReplyDelete
  13. ibu cukup marah kalau ary keluar pakai selipar..
    Katanya, mempengaruhi pandangan orang terhadap kita..
    macam serabai jek, ibu cakap..

    ReplyDelete
  14. cantik adik..bole la pakai jadi fashion illustrated blogger plak...

    ReplyDelete
  15. baju kurung mana? kata suka pakai bju kurung haha
    nanti susah nk bezakan ko ngan budak sekolah pakai fesyen camtu :D

    ReplyDelete
  16. @merahitujambu : yup. hehe :D

    ReplyDelete
  17. @kawaii dysha : susah nak beli baju kadang-kadang. hehe

    ReplyDelete
  18. @miss nuna : betul. gaya mencerminkan diri

    ReplyDelete
  19. @tinta lana : keselesaan tu penting sangat-sangat

    ReplyDelete
  20. @aujinz : lelaki paling senang. tak payah pening kepala nak mix match itu ini :D

    ReplyDelete
  21. @elyna mirsada : yup. keselesaan itu keutamaan. hehe

    ReplyDelete
  22. @nieyxzha : senang la boleh pakai baju zaman anak dara dulu. boleh bergaya.hehe

    ReplyDelete
  23. @rara nasiha : hehe terima kasih

    ReplyDelete
  24. @fifie : haha. saya pun boleh tahan muk muk

    ReplyDelete
  25. @nizatus syahida : simple tu penting. :)

    ReplyDelete
  26. @wani mn : sling bag tu best kan? senang sangat. bawal saya pakai ikut mood

    ReplyDelete
  27. @aizadalias : haha. janji senang jalan

    ReplyDelete
  28. @cik tikah : saya pun suka handbag tu. :D

    ReplyDelete
  29. @nazha anua : tak dinafikan. baju perempuan lebih banyak pilihan merata-rata. tu yang rambang mata tu :D

    ReplyDelete
  30. @ary lee : masing-masing ada pendapat sendiri. bagi saya, sempoi. hehe

    ReplyDelete
  31. @ogosh : kalau buat suka-suka, boleh je :D

    ReplyDelete
  32. @keri ikhwan : suka baju kurung tapi masih ada blouse dan lain2.

    ala perempuan dewasa sekarang banyak yang petite. comel pe

    ReplyDelete
  33. ringkas tapi tetap cantik dan yang paling penting sopan ;)


    Aku pun suka pakai selipar getah macam tu, selesa untuk berlari atau berjalan laju.. Tapi sejak kes koyak tisu lutut aku dah tak boleh jalan selaju dulu. Rindu pulak nak dengar kawan sound "jalan tu tak boleh laju lagi ke?" huhu

    Lagi satu aku suka pakai long sleeve tapi aku jenis rajin berpeluh walaupun berat tak sampai 70kg.. hehe

    ReplyDelete
  34. @yousof : fasal tisu lutut tu aku rasa takut bila baca. jalan slow2 ye.

    selipar jamban jadi pilihan sebab mudah. tak terseliuh. lagipun aku tak biasa pakai heels. hehe

    ReplyDelete
  35. fiza pun suka pakai simple wif cardi usually.looks casual sometimes.hehe..very cute cartoon!nice mix match..dah leh jadi fashionista dah skang dani

    ReplyDelete
  36. @azhafizah : hehe terima kasih. fashionista tu masih jauh :D

    ReplyDelete
  37. eh2... da mcm plasterdoll plak.. ehehhe....^_^ sumenya sesuai.. ^_^ cardigan mesti x lari.. ^_^
    dani nanti email alamat k.. nk bg kad raya.. ^_^ asap

    ReplyDelete
  38. alahai comelnyeee... :)

    suma pun sesuai:)

    ReplyDelete
  39. Danii letak la gambor sekeping nok tengokk. Hihi

    ReplyDelete
  40. dani dani dani..omeyynyeee..

    wahh rinduu samaa blog dani ^^

    ReplyDelete
  41. @cci : dah bagi kak. hehe terima kasih tau

    ReplyDelete
  42. @fya zainal : tapi saya suak fesyen Fya. style betul

    ReplyDelete
  43. @ezan idma : aku takda photographer. kang termuncung itik pulak kang. eheh eheh

    ReplyDelete

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah