Pengurusan

Ingat lagi masa mula-mula buat bisnes lukis ni, aku ambik tempahan pun sekadar catit dekat kertas je. Lepas siap satu lukisan, aku just potong nama orang tu. Kadang-kadang tu lupa kertas kat mana. Hambekk.


Bab keluar masuk duit dalam akaun pun kelam kelibut sebab tak sistematik. Lupa macam-macam. Sampaikan tak boleh nak pastikan betul ke duit dah masuk and berapa yang dah masuk. Ha itu cerita dulu lah.


Sejak bisnes sampingan boleh tahan (boleh tahan la kan) maju dari hari ke hari, aku dah kena start ubah cara pengurusan masa dan pengurusan tempahan. List tempahan aku buat guna MS Excel dan buat formula biasa untuk pembayaran, total duit yang baru masuk dalam akaun, diskaun dan lain-lain.


Benda macam ni sangat penting sebab aku pun takda pembantu, jadi aku kenalah bantu diri sendiri. Secara tak langsung, aku jadi lebih terurus dan sistematik.


26 comments:

  1. wah dh mula sistematik..ada harapan bisnes lebih maju ni...

    ReplyDelete
  2. nak pembantu ke??ekekekke..sy pon x sistematik lagi ni..haish..belum disiplin lagi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak pembantu, kena ada bayaran pulak. hehe

      Delete
  3. seronoknya kalau ada bsness jugak.. semoga berjaya. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih. hehe. boleh la buat sampingan je

      Delete
  4. thumbs up.. moga menjadi pengurus yang lebih sistematik.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih. ni pun gigih jadi pengurus ni.hehe

      Delete
  5. Elok urus sendiri tak pening. Aku pun biisness urus sendiri. Along cuma tolong bab stock dan susun jer. Acc buat dalam 1 sheet excel je. Senang monitor. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam 1 sheet senang kan. tak pening sangat. lagipun bisnes sampingan je. hehe

      Delete
  6. Salam.

    eh, memang kebetulan sgt, berhajat nak bertanya camna dani buat. Boleh tak dani, bila2 free, dani citer camna dani divide jadual.

    Camna nak ckp eh.. lana ingat, nak pergi jauh skit bab dsgn2 ni. Cuma, mcm yg dani tulis tu, awal2 tulis atas kerts je, ak la tu,ekekeke. Tulis kat buku je. Segala conteng,lakaran smua sumbat dalam satu buku.

    Skrg ni rsa mcm serabut bila smakin bertmbh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. oh boleh2. saya kongsi mana yang saya selalu buat je. mungkin tak sistematik sangat tapi harap2 boleh guide Lana sikit2 ke kan.hehe.

      Delete
    2. Tq :) ..lagi satu dani..mcmna dani mula2 promote lukisan dani. Ada tak entry2 awal dani start kenalkan lukisn2? Camna nak promote..huhu..tak reti..

      Delete
    3. ada. masa tu banyak jugak saya post entri berkaitan lukisan yang beridentiti sebab nak bagi orang kenal. dulu saya ada facebook, twitter. dua laman sosial ni saya gunakan untuk kongsi lukisan

      Delete
  7. terbaiklah.. semoga terus sukses Dani

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah..smoga bisnes berkembang maju :) smemangnya Nurdani ni berbakat pn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin... terima kasih S.K.A. boleh la buat bisnes sikit2

      Delete
  9. Salam,
    Lama abg eq tak singgah sini. :)

    ReplyDelete
  10. smoga trus sukses.. kagum tgk artwork versi excel kt sini ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Caliph. harap2 macam tu.hehe

      Delete

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah