Bukit Broga

Kali terakhir mendaki masa kat Kem Kampung Pecah Batu, Manong, Kuala Kangsar Perak. Memang seronok. Kat situ ada Masjid Bunian. Kata komandor ketika tu. Macam gua. hoho.


Disebabkan suka sangat aktiviti mencabar macam ni dan dah lama teringin nak mendaki Bukit Broga, akhirnya dapat jugak. Ni semua perancangan kelam kabut aku dengan tiga lagi orang kawan kepala sama ting tong sejak sekolah.


Jadi pada 29 September 2013, kitorang berempat rancang nak tengok matahari terbit. Pukul 4.30 pagi bangun bersiap apa patut dan pukul 5 paginya gerak ke Bukit Broga also known as Bukit Lalang di Semenyih.



Perghh.. bersusun kereta sampai ke tepi jalan. Kalau kat dalam kawasan sawit tu kena bayar RM2. Dah penuh nak buat macam mana kan. Kat luar pun takpa. Jimat.


Lepas selesai solat Subuh, terus mendaki. Sekadar makan 1 bar coklat dengan air mineral je. Panaskan badan pun tak buat dah sebab nak follow pendaki-pendaki kat depan.


Yela kan, pertama kali pergi situ, rasa was-was pulak bab laluan ni walaupun dah baca tips dan perkongsian orang lain fasal ni. Baru berapa minit mendaki, kaki dah start lenguh sikit. Tu la, ketegaq tak mau warming up dulu. kehkeh.


Ikutkan perancangan nak ikut laluan kanan. Kanan ni tak curam sangat tapi jauh. Kiri pulak curam betul tapi ada tali. Disebabkan pendaki-pendaki kat depan ramai ikut laluan kiri, terpaksalah ikut jugak. heheh.


Dah la gelap, ada lampu suluh je. Rasa tak berani pulak kitorang berempat nak ikut laluan lain. Tibai je la. Memang curam betoi!




Sorang kawan aku ni pakai kasut sukan yang tak grip jadi dia banyak kali tergelincir. Nasib baik tak tergolek atau luka. Bahaya sangat. Oleh itu kawan-kawan, pakailah kasut sukan yang tapaknya mencengkam ya.


Macam akak ni. Kasut sukan macam flats tapi tapak sungguh mencengkam. Nak kata tergelincir ke apa, memang takda. Alhamdulillah. heheh.


Dalam beberapa puluh minit hampir sejam mendaki, aku tengok langit dah start cerah. Takda harapan nak tengok matahari terbit kat atas puncak. Gila curam la masa nak ke peak pertama tu. Sampaikan aku nak putus asa, tak nak naik atas lagi.


Dalam 5 10 minit jugak la bertahan kat curam tu. Tahan kaki kat batu besar.


Nasib baik ada pendaki perempuan tolong aku naik ke atas. At least tak lah jatuh tergolek ke bawah. Seram seh.


Sorang kawan aku dah tergelincir sikit kat situ. Ada lelaki ni nak bantu, tapi kawan aku tak nak sebab bukan muhrim dan masa tu bukan dalam keadaan darurat pun. Ada ramai pendaki perempuan jadi ada la akak tu hulur tangan dan tarik ke atas.


Memandangkan kawan-kawan aku semua dah kat atas, aku pun gagahkan diri mendaki. Alhamdulillah tak tergelincir.




Bila dah sampai puncak ni, mula la masing-masing keluarkan handphone, camera, DSLR, tab  untuk simpan moment indah. Teringat iklan Dashing yang ada Remy Ishak dan jugak wedding photoshoot Dr. Sheikh Muzaffar dan Dr. Harlina dekat sini.





View ni ialah dari puncak kedua. Nun di sana tu puncak pertama. Puncak ketiga pulak kitorang tak pergi sebab dah tak larat. Jadinya papan tanda Broga tu tak dapek lah nak snap snap. hoh hoh.



Yes. Lemak dah hilang. kataku sendirian.



Seluar kotor bukti seorang yang lasak. eheh.







Puas gila dapat jejak. Lawa kan suasana atas ni? Dekat 2 jam jugak lepak kat sini. Dah puas snap apa patut, kitorang pun turun.





Masa nak turun bukit ni pun kena berhati-hati sebab takut tergelongsor ke bawah dan seterusnya tergolek lalu terlanggar batu-batu yang ada. Tak ke bahaya tu. Paling teruk, korang 'ajak' pendaki lain tergolek sama.


Jadi turunlah di laluan yang ada tali dan sila bersabar. Biar lambat asal selamat.


Kepada yang teringin nak mendaki ni, sila baca dulu tips mendaki sebab senang prepare apa patut. Banyak blog yang sediakan tips berguna jadi, rajinkan diri google.



Alhamdulillah puas hati dapat tengok. Lepas ni tak tahu la nak naik lagi ke tak. Sekarang, balik rumah dan rehat. Esok hari baru kaki start rasa lenguh bagai.



Sekian... terima kasih baca.



53 comments:

  1. wah!! sememangnya permandangan yang padu!!
    jgn sakit pinggang sudahlaa :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang baru rasa lenguh gila kat kaki. tangan, pinggang takda masalah

      Delete
  2. Bestkan dapat daki broga :). Tengok pic no.9 tu teringat ambil gambar dengan seorang kwn mcm tu jugak heheh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. trend tangkap gambar kaki. puas hati sangat dapat naik Broga cumanya sayang tak ke puncak lagi satu yang ada papan tanda tu

      Delete
  3. heheh..baru 1hb aritu H panjat bukit broga..sampai puncak ke-3..

    cuma masa tu lambat sampai..kul 7 baru sampai kat kaki bukit broga..

    insyaAllah, lenkali nak datang lagi..for sure utk tengok sunrise..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah kan. kalau dapat snap masa sunrise tu best sangat. tu la, tak sempat jugak nak tengok padahal dah bangun terlebih awal

      Delete
  4. tahniah sebab berjaya ke puncak broga.... saya pun tak pernah sampai lagi..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti boleh cuba daki. masa tu ada jugak yang bawak anak2 kecil mendaki ni. paling kecik pun dalam umur 3 tahun macam tu. fuh...

      Delete
  5. beshhh nek Broga hehehe...
    kasik share kenangan broga kite kt sini eh.. http://nzaodonut.blogspot.com/2013/01/penangan-broga.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. pertama kali kan. haha. dah baca. untung dapat tengok sunrise. jeles ni :D

      Delete
    2. ngeh..ngehh..ngehh..
      best kn panjat broga
      xpe...pasni leh panjat g...lepas tu aim tok wan plak yep :p

      Delete
  6. waaaa,,bestnya,,dah lama merancang nak pergi.baru2 ni pon rancang nak pergi tgok sun rise tpi bla fikir semua perempuan nak gerak awal pagi 4;30pg mcm tipis ja.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula2 tu pun rasa was2 sebab kitorang semua perempuan je. tapi bila sampai, sangatlah ramai pendaki lain. laki perempuan datang berkumpulan

      Delete
  7. Wahhh... tahniah atas kejayaan mendaki bukit Broga, lawa sungguh view dia noh, nmpak mcm kat negara lain woh... ai tak pernah sampai lagi sini... yg pernah naik setakat ni, bukit wang kelian, bukit air, bukit kat pulau tioman, n bukit kat pulau bidong, masing2 ada keunikan tersendiri :D

    btw... jom join Contest GA Isi Buih Kata Komik kat blog ai, deadline 12 Oct 2013, meh cepat!! XD
    (ai takde letak link biru taw hehehe)~

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah banyaknya mendaki. kental ni. hehe.
      hahaha nasib baik takda link biru. ok i terjah. terima kasih :D

      Delete
  8. akak dah lama teringin nak daki broga ni...bilalah nak kesampaian..huhu..cantiklah gambar kat sana kan..haih...jeles la pulak..hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah cantik sangat sampai rasa malas nak turun dah. haha

      Delete
  9. bestkan bile dah sampai atas tu..fiza dah naik 2kali..dua kali tu jugak masa nak naik banyak kali stop.memang tak larat nak give up je..serius jauh nak naik atas tu..naik pun sampai bukit kedua tu..yg last sekali depan lagi tu xterlarat da..tapi pemandangan sangat indah kat atas tu...dah naik tak nak turun dah..jalan curam n licin agak bahaya jugak tu. yg penting sihat badan dan enjoy hiking.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha kan? saya paling takut masa kawasan curam licin gila tu. nak je putus asa. nasib baik kawan-kawan semua dah kat atas. hehe. enjoy tu penting sebab bila dah kat atas, sangatlah puas hati

      Delete
  10. waaa bestnyaaa..kan best dpt mendaki dgn org tersyg..hehehe..dpt laa mengempis perut buncit ni bersama2..ahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. kempis tu penting. teringin jugak lepas kahwin nanti nak mendaki dengan si dia. jom la geng dah kahwin pergi sana. hehe

      Delete
  11. memang pasang impian nak naik broga hill jugak.. haish, bila la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang ni jarang hujan, elok sangat pergi. bila2 rancang ke sana. macam pengalaman yang mesti dirasai

      Delete
  12. acik selalu jugak mendaki broga.. bestkan tenang di puncaknya :) wahh seronol entri nie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah. berangin. rasa puas hati dapat menikmati suasana tu :D

      Delete
  13. dani, kalau dpt tengok sunrise mmg cantik..dari puncak broga tu panjat ke atas lagi ada gunung tokwan. lebih kurang 2 setengah jam pegi patah balik..kat c2 ada pokok avatar..:)Klau dpt smpai c2 mmg hebat la..Bunyi mcm sy dah jejak gunung tokwan tu tp sebenarnya tak pon..giler nk patah kaki!hahaa..

    p/s1 :next time dani msti smpai ke puncak broga...!challenge ni..:)
    p/s 2: comel kasut dgn stoking belang2 tu..cool woo panjat broga pakai tu..heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha aha ada dengar fasal Gunung Tokwan tu tapi memang nak jejak Broga je sebab katanya kat situ cuma dikelilingi pokok2 je.

      ha lepas ni mungkin akan ke puncak paling atas tu. hehe tapi tak tahu bila

      Delete
  14. aku pun belom sampai lagi nie.. kakakakka.. bila agaknye leh pegi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ke Vietnam boleh kau jejak, kenapa tidak Broga? hahahahaha

      Delete
  15. wahhh... bestnya. lama dah teringin. lama dah rancang (konon) nk pegi. tapi... never started. hahaha.. so, masih tk pegi2 la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. saya pergi pun kelam kabut je ni

      Delete
  16. u know wat, umah mai 5 minit je dr bukit broga...dekat sgt...tp mai yg dekat ni pn xnaik2

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya macam tu. sebab rumah saya dekat dengan I-City tapi tak pernah pun masuk situ. hehe

      Delete
  17. seronok je tgok =) teringin juga nk pergi bukit broga ni..dulu plan nk pergi..tp xjd2..inshaa'Allah 1 hr nnti kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti kalau dah pergi, boleh share pengalaman and gambar2 menarik kat sana

      Delete
  18. BEST! Aku dah 2 kali naik.. first naik petang, nak tengok matahari terbenam, kali kedua, macam ko naik tu nak tengok matahari terbit.
    Tapi time pagi mmng ramai giler, takleh nak laju sebab sesak sangat. masa tu awan tebal tak nmpak sngat matahari. paling best solat subuh kat puncak.
    wei rugila naik tak sampai puncak last...
    nanti nak gi kali ketiga, naik gunung tok wan, kat broga jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikutkan perancangan memang nak naik, tapi dah malas gila. haha. buat masa ni tak nak naik. tahun depan insyaAllah

      Delete
  19. maap aku x larat nak panjat2 ni!

    ReplyDelete
  20. Daripada dulu lagi teringin nak naik, cuma tiada rakan-rakan yang mahu teman. Kalau ada pon, kengkangan masa bekerja pula. Memang tiada rezqi lagi untuk 'menawan' bukit ni, le sigh~

    Nisa'

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau diizinkanNya nanti, boleh la cuba mendaki tengok keindahan ciptaanNya :)

      Delete
  21. Salam, hai dani.. :D lama giler xsinggah sini, hihi..wahh bestnye.sy xpernah lagi sempat nk naik broga hill ni, wuwu teringin sgt nk naek, mesti best gila tgk view dpd atas kan, haha tu lah iklan Dashing pon shooting kt situ..pic view cantik2 :D, em teringat lak sy pon pernah mendaki jugak, tp daki gunung ledang..bila dh smpai atas, rasa xnk turunnn lgsung, sbb cntik sgt scenery..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. gunung ledang? lagi tinggi. fuh kental ni. haha. kalau ada peluang nanti, mungkin nak jugak mendaki lagi kat tempat lebih mencabar. harap2 dapat. hehe

      Delete
  22. betapa cantiknya pemandangan dari atas bukit tu...aishhh bila la nak smp ke bukit broga ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa sampai puncak tu memang terpesona. nanti Mime jejak la Broga :)

      Delete
  23. fuwahhh ramainya orang. dah lama jugak teringin nak naik broga ni tapi belum kesampaian lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai sangat. berderet kereta kat luar

      Delete
  24. dok terigin nak naik tapi bila tak tau boleh dapat naik

    ReplyDelete
    Replies
    1. ajak kawan2 sedara mara daki Broga. seronok :D

      Delete
  25. tak ajak kita pon...

    bila next trip? :-)

    ReplyDelete

komen beserta LINK BIRU akan dipadam serta merta. terima kasih.

Copyright © 2014 Reserved to YOUNIQUE NURDANI| Header/Footer Design by Ms.Azhafizah